Meerderheid lijkt collegevoorstel te steunen

'Inwoners begrijpen dit niet'

regio • Dat is de boodschap van de uitbater van het Andelse zwembad AquaAltena aan de gemeentebesturen, zo bleek afgelopen week in antwoord op schriftelijke vragen van de VVD-fractie. Deze ogenschijnlijke wurggreep van de uitbater van zwembad AquaAltena in Andel heeft tot woedende reacties bij de oppositiepartijen geleid. "Een dwangmiddel", foetert VVD-voorman en vragensteller Bert Bouman. "Chantage", roepen zijn Woudrichemse partijgenoot Robert van Dijk en Wilfried Bouman van de Aalburgse Alliantie in koor. Dat de exploitant over heel 2016 nog geen cent huur heeft overgemaakt, doet het imago van Sportfondsen verder ook geen goed. Inmiddels heeft het een huurachterstand van 400.000 euro. "Inwoners begrijpen dit niet", stelt Van Dijk. "Als zij geen huur betalen worden ze ook op straat gezet." De oplossing is dan ook hetzelfde als die van de Aalburgse VVD en de Aalburgse Alliantie: breken met Sportfondsen. In dat geval volgt een nieuwe aanbesteding - 'dat is voor de gemeenten misschien wel duurder, maar dan heb je wel zekerheid' -, of Aalburg en Woudrichem nemen het Andelse bad in eigen beheer. De extra subsidie van een ton gedurende drie jaar, waarmee een meerderheid in Aalburg en Woudrichem deze maand nog lijkt te willen instemmen, heeft sowieso geen zin, zegt Bert Bouman. "Volgend jaar staat Sportfondsen weer op de stoep, maar dat beseft niemand." Ondertussen houdt het Aalburgse college 'uit voorzorg' bijna 250.000 euro aan exploitatiebijdrage aan het Andelse zwembad in. Woudrichem heeft die bijdrage wél betaald, maar heeft nog een bankgarantie van 150.000 euro van Sportfondsen, zegt de Aalburgse wethouder Pim Bouman. Dat dit gegeven duidt op wantrouwen van beide kanten spreekt hij tegen. "De relatie en de gesprekken met Sportfondsen gaan gewoon goed. Dat wij die exploitatiebijdrage inhouden is puur een zakelijke beslissing." De wethouder ziet de opstelling van Sportfondsen niet als chantage. "Kijk, in theorie kunnen ze die huur altijd betalen, maar dat ze dat niet doen geeft wel aan hoe slecht het gaat. Ik snap die gevoelens bij de oppositie wel, maar je kan hier altijd een democratisch besluit over nemen. Aan mij de taak om de gevolgen van zo'n besluit te schetsen."

Arno Bouman, fractievoorzitter van het Aalburgse CDA, was graag eerder op de hoogte geweest van de huurachterstand van Sportfondsen, maar wil de exploitant wel steunen. "Dan zitten we misschien niet meer voor een dubbeltje op de eerste rang, maar wel alsnog tegen relatief lage kosten. Als we niet instemmen met die subsidie gaat het zwembad failliet." Hij voelt wel wat voor een jaarlijkse evaluatie onder de gebruikers van AquaAltena. "We moeten goed in de gaten houden hoe tevreden iedereen is over het zwembad."

Woudrichem vergaderde gisteren (dinsdag) over het voorstel, in Aalburg staat het volgende week op de agenda. Wethouder Bouman heeft er vertrouwen in dat een meerderheid zijn voorstel zal steunen. Dat denkt ook de fractievoorzitter van de VVD. "Een amendement is zonde van m'n tijd", verzucht Bert Bouman. "Breken met Sportfondsen en een eigen stichting opzetten om het bad te beheren is het beste. Anders blijf je in die commerciële tang zitten." In Woudrichem vreest VVD'er Van Dijk voor een precedent. De Merel Event Group, voormalig exploitant van De Jager in Giessen, heeft al verbolgen gereageerd op het subsidievoorstel voor AquaAltena.


Tom Oostra