•  De ventvergunning van Pellicaan.
• De ventvergunning van Pellicaan.

Eerste Hang Dagen op 17 en 18 december

'Gevarieerder kun je het niet hebben'

hank • Komend weekend, op zaterdag 17 en zondag 18 december, is de première van het evenement. De Archief*Kring Hank zet dan samen met een aantal andere verenigingen en stichtingen een weekend op met allerlei activiteiten. Dat gebeurt rondom dorpshuis 't Uivernest en de rooms-katholieke kerk. Al jaren achtereen organiseert Stichting Archief*Kring Hank op de zondag voor kerstmis een expositie. Dit jaar zelfs voor de 35e keer. Dat gebeurt telkens met een ander thema. "Vorig jaar hadden we bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog. Vorig jaar is ook al min of meer de basis gelegd om het wat breder te trekken. Het vrouwenschilderscollectief PLIHM heeft toen al bij ons geëxposeerd. Dit jaar hebben we de krachten gebundeld met nog meer instanties. Twee dagen lang gaan we voor een bruisend weekend zorgen", zegt Louis de Bot (71), secretaris van Stichting Archief*Kring Hank, vol enthousiasme.

Samen met Stichting Carnaval, de rooms-katholieke kerk, meidengroep Woest Genoegen, dweilband Asjemenou en het vrouwenschilderscollectief PLIHM - dat staat voor de dames Petra, Lian, Irma, Hetty en Marja - is een programma voor elk wat wils, jong en oud, samengesteld. Doorlopend is er in zaal 3 van 't Uivernest een expositie met als thema de geschiedenis van de 130 winkeltjes die Hank ooit rijk was. In zaal 2 exposeren de leden van PLIHM twee dagen lang hun nieuwste schilderijen, met wie weet een Rembrandt in de dop. In zaal 1 zijn er tal van activiteiten die Carnaval Hank voor zijn rekening neemt. Zo is er zaterdag de installatie van de jeugdraad en zijn er activiteiten voor de kinderen. Op zondag wordt het boerenbruidspaar bekend gemaakt en worden de vijf liedjes van de krakers-CD ten gehore gebracht. Op zondag komt het meidenkoor Woest Genoegen zich zelf promoten met lekkere meezingliedjes. Dweilband Asjemenou zorgt daarnaast voor een vrolijke noot. Zondagmiddag is ook de kerk gelegen naast 't Uivernest open voor de bezichtiging van meer dan 40 oude kerststallen uit vervlogen tijden.

Geen torenbeklimming

Het beklimmen van de kerktoren is echter op het laatste moment van het programma afgehaald. "Om een vergunningstechnische reden hebben we dat helaas moeten schrappen. Het mocht alleen voor personen boven de 18 jaar. Dat is heel jammer. Hopelijk kunnen we dat op Koningsdag recht zetten", licht De Bot toe. "Gevarieerder kun je het niet hebben", kijkt De Bot nog eens vol verwachting naar het uitgebreide programma. "Ik verwacht dat er ook veel volk op af komt. Wij als Archief*Kring Hank trekken elk jaar met ons evenement al zo'n 500 belangstellenden. Er komt altijd veel volk op af. Mensen ook die nu buiten Hank wonen en toch nog eens dit aangrijpen even terug te keren naar hun vroegere dorp. Kijkend naar het uitgebreidere programma zullen er nu ongetwijfeld veel meer mensen op af komen, naast de mensen die interesse hebben voor de historie."

Historicus De Bot, die zelf twee boekjes in romanvorm schreef over het Hank (het heette toen nog Aernswaert, red.) van voor en tijdens de Sint-Elisabethsvloed van 1421, verwacht ook veel van de expositie over de 130 winkeltjes die Hank ooit rijk was. Hij laat enkele foto's zien. Zoals die van de Shell-pomp aan de toenmalige rijksweg en van een straat die louter uit winkeltjes bestond.

"Dat gaat over een periode van ongeveer een eeuw. Aan de hand van een boekje uit 1936, een soort middenstandsrevue waarin veel advertenties stonden van winkeltjes, en aan de hand van een boekje dat uitgegeven is wegens het 20-jarig bestaan in 1948 van de fanfare hebben we een goed beeld gekregen van wat er allemaal aan middenstand in Hank was en er gedeeltelijk nog is. We maken in zaal 3 aan de hand van oude foto's en allerlei oude geschriften en uitingen langs al die winkeltjes een rondgang door het dorp van vroeger."

De toegang op beide dagen is geheel gratis.