Persoonsgegevens mogelijk op straat

regio • Persoonsgevens, zoals het burgerservicenummer en adresgegevens, van inwoners en bedrijven in de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem liggen mogelijk op straat.

Op 30 november is het Samenwerkingsverband Vastgoedinformatie Heffing en Waardebepaling (SVHW) geïnformeerd door een leverancier, die onder andere voor SVHW werkzaamheden uitvoert in het kader van de Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ), dat van een medewerker van deze leverancier een laptop is gestolen. Mogelijk staan op deze laptop gegevens van inwoners en bedrijven van de gemeenten die aangesloten zijn bij SVHW, waaronder dus Aalburg, Werkendam en Woudrichem. Het gaat om het burgerservicenummer, achternaam en initialen, adres, geboortedatum en in het geval van bedrijven om het KVK- en RSIN-nummer

SVHW vindt het heel vervelend dat dit heeft kunnen gebeuren en werkt in overleg met de betrokken leverancier en de informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) aan een zorgvuldige afhandeling, schrijft het op de website. De betrokken leverancier heeft aangifte gedaan bij de politie en een melding bij de IBD. Aanvullend onderzoek heeft echter geen uitsluitsel gegeven welke informatie op de laptop stond. Er was geen back-up beschikbaar van de gestolen laptop.

Het is overigens niet zeker dat gegevens van SVHW op de laptop stonden. Verder zijn geen financiële gegevens, telefoonnummers, e-mailadressen, gebruikersnamen, wachtwoorden en bankgegevens ter beschikking gesteld aan de leverancier. Het is dus uitgesloten dat deze gegevens op de laptop stonden, aldus SVHW. Iemand die kwaad wil kan misbruik maken van de gegevens. "Het risico hierop is klein, maar misbruik van persoonsgegevens valt niet uit te sluiten", stelt het samenwerkingsverband. SVHW adviseert inwoners die een vermoeden hebben van misbruik om dit te melden via 0186-577222.

In de gemeente Woudrichem heeft de fractie van Gemeentebelangen inmiddels om opheldering gevraagd aan het college.