• Trudy Vlot met haar nieuwe boekwe
• Trudy Vlot met haar nieuwe boekwe

'Grijp niet te snel naar de pillendoos'

genderen • Leefstijlarts Trudy Vlot uit Genderen presenteerde vorige week haar boek 'Het Gezondheidsfundament'.

Trudy Vlot is niet zo van de pillen. Het is eerst beter 'forward to basics' te gaan. "De mensen zijn zo gemakkelijk en grijpen gelijk maar naar de pillendoos. Beter is om eerst eens te kijken hoe het met de leefstijl is. Dat is dus andersom dan we gewend zijn. Door je leefstijl aan te passen kunnen er al veel kwalen opgelost worden", zegt de Genderense, die behalve leefstijlarts en -coach ook arts in de natuurgeneeskunde is.

In haar nieuwe boek, eerder schreef ze ook al een kinderkookboek, legt ze uit hoe je met wat aanpassingen aan je leefstijl gezonder, fitter en gelukkiger door het leven kunt gaan. "Ik geef inzicht en probeer mensen bewust te maken wat jezelf kunt doen om gezonder door het leven te kunnen gaan", vertelt Vlot in haar praktijkruimte in Genderen. Ze heeft ook nog een praktijk in Hilversum.

Basis

Een gezond en fitter leven begint bij de basis. Belangrijk is wat je eet en hoe je met je lichaam omgaat. Met dat laatste wijst Trudy Vlot er op dat je volop beweging in je leefpatroon gevlochten moet hebben. In het eerste deel van haar boek legt ze uit waarom die basiselementen zo belangrijk zijn. "Een meer filosofische benadering. Daar begint het boek mee. Daarna leg ik uit hoe leefstijl in gezondheidsvraagstukken werkt. Meer de theoretische kant van het verhaal, dus."

Trudy Vlot (55) heeft tien pijlers benoemd die het gezondheidsfundament vormen. Die tien thema's worden voorzien van een praktische handleiding. "Twee thema's, voeding en beweging, zijn algemeen bekend. Er zijn er echter nog acht." Ze noemt: stress, slaap, de ritmiek van bestaan, energie, de omgeving, wat zit er tussen de oren, het sociaal en wat je bent en het doel c.q passie van je leven. Volgens Vlot is vooral stress een heel belangrijk aspect.

"De mensen hebben tegenwoordig zoveel stress dat ze niet eens meer in de gaten hebben wat stress is."

Keuzes

Voor een gezonder, fitter en gelukkiger leven vindt Trudy Vlot de basis in de natuur, onze natuur. "Mijn boek is een gids en richt zich op het hele leven. Het geeft je inzicht in de keuzes die je kunt maken. Want alles is met alles verbonden en maakt jou tot wie je bent en wie je kunt zijn."

'Het Gezondheidsfundament' is te koop voor 22,50 euro (ISBN 978-90-826288-0-7).

q www.sequana.nl