PA maakt zich zorgen om cultuurhistorie

dussen • Progressief Altena vraagt aandacht voor de cultuurhistorische waarden in de gemeente Werkendam. Reden voor deze oproep is het verdwijnen van de zogenaamde Muralt muurtjes in Dussen.

"Juist omdat het vaak 'lastig' is om bij ontwikkelingen rekening te houden met deze intrinsieke waarden van onze streek, verdient het bescherming! We waarderen immers allemaal, raadsbreed, de identiteit van onze kernen", zo laat Christian Alderliesten van Progressief Altena weten

De fractie van de Werkendamse afdeling heeft opgemerkt dat eind september zonder enige aankondiging of vergunning(aanvraag) de zaag gezet werd in de Muralt muur, oftewel hoogwatermuurtjes, ter hoogte van de Buitendijk 32 in Hank. "Nota bene náást het monument ter nagedachtenis van de watersnoodramp waarvoor deze muurtjes symbool staan: onze eeuwige strijd tegen het water." Toen er nog 'slechts' één muurdeel was verwijderd heeft Progressief Altena de gemeente in kennis gesteld en gevraagd of hier een vergunning voor was afgegeven. "Na aanvankelijk te horen dat dat hiervoor niet nodig was, werden we, toen alle muurdelen verwijderd waren, verrast dat deze aanname niet juist was en er wel vergunningen nodig zijn." Progressief Altena heeft toen wel meteen aangegeven dat de nog aanwezige Muralt muur aan de Buitendijk 35 zonder actie vanuit de gemeente waarschijnlijk een zelfde lot beschoren zou zijn. Groot was de verbazing bij Alderliesten toen enkele weken later de complete muur toch verwijderd bleek.Vanwege deze gang van zaken heeft Progressief Altena een aantal vragen aan de college. Zo wil de partij onder andere weten hoe het komt dat de muur toch gesloopt is en welke acties er worden ondernomen om de toegebrachte schade te herstellen. Ook wil Progressief Altena weten of het klopt dat de Muralt muurtjes zijn vastgelegd als cultuurhistorisch waardevolle objecten en welke juridische bescherming zij dan eigenlijk hebben. Als laatste vraagt de fractie welke acties worden ondernomen om in de toekomst de aantasting van dergelijke cultuurhistorische waarden te voorkomen.