Eén ouder wisselde van school vanwege inspectierapport

'Verbetering binnen een jaar realistisch'

nieuwendijk • De school is bezig met het samenstellen van een plan van aanpak om het onderwijs op deze school naar een hoger niveau te tillen, laat directeur Henk Bults weten. Aanleiding hiervoor is het kwaliteitsonderzoek dat de Onderwijsinspectie heeft uitgevoerd op grond van de tegenvallende resultaten van de eindtoets voor het basisonderwijs. De Onderwijsinspectie heeft op 20 september een kwaliteitsonderzoek uitgevoerd op de Nieuwendijkse basisschool. Directe aanleiding voor dit onderzoek waren de lage scores op de eindtoets voor het basisonderwijs van de afgelopen drie jaar. De inspectie heeft op basis hiervan het predicaat 'zeer zwak' toegekend aan de school, omdat 'de eindopbrengsten van het onderwijs op De Regenboog onder de norm liggen en drie van de overige acht normindicatoren onvoldoende zijn', aldus Bults. "Het gaat om normindicatoren op het gebied van kwaliteitszorg, didactisch handelen en de ondersteuning van kinderen met een leerachterstand. Een lichtpuntje: de inspectie was wél te spreken over het pedagogisch klimaat dat in de school merkbaar is." De directeur ziet het oordeel van de inspectie als een 'wake-up call' en is uiterst gemotiveerd de onderwijskwaliteit te verbeteren. "Het oordeel zwak was ingecalculeerd", vertelt hij. "De school wist dat de resultaten op de eindtoets voor het derde jaar onder de norm lag. Er is in dit kader in oktober 2015 ook al een verbeterplan opgesteld en uitgevoerd. Helaas zorgde dat in april 2016 niet voor het gewenste resultaat. De beoordeling zeer zwak viel ons wel tegen. De term wake-up call moet worden gezien in het kader van de - hoe gek het misschien ook klinkt - positieve drive die er binnen de hele school is ontstaan om de kwaliteit van het onderwijs zo snel mogelijk weer op orde te krijgen."

Meerdere ouders hebben ervoor gekozen hun kinderen van De Regenboog te halen, maar dat heeft volgens Bults in de meeste gevallen niets te maken met het predicaat 'zeer zwak'. Het gaat om ongeveer twaalf kinderen. "De meeste ouders hebben aangegeven dat dit geen verband houdt met het negatieve oordeel van de inspectie. Zij hebben ook vorige jaren overwogen hun kind een ander soort onderwijs te laten volgen. Alle ouders kozen voor een kleine school met een ander onderwijsconcept. Eén ouder heeft aangegeven dat zij dit wel op grond van de bevindingen van de inspectie heeft gedaan." Naar aanleiding van het rapport van de inspectie is professionele externe hulp ingeroepen van de raad van het Primair Onderwijs (PO-raad). Zij hebben een analyse gemaakt en een aantal concrete aanbevelingen geformuleerd.

Op basis hiervan wordt nu een plan van aanpak gemaakt, zodat de aanbevelingen kunnen worden aangepakt en uitgevoerd worden.

Informatieavond

Op korte termijn belegt de school een tweede informatieavond, waarbij het plan van aanpak wordt toegelicht en er vragen gesteld kunnen worden over het inspectierapport. De inspectie houdt verscherpt toezicht tot het moment dat de kwaliteit van het onderwijs weer helemaal op orde is.

Bults, het team van de school, de medezeggenschapsraad en de raad van toezicht hebben het vertrouwen dat het onderwijs op De Regenboog binnen een jaar verbeterd zal zijn. Een realistische doelstelling, wat de directeur betreft. "Heel realistisch. Dat gaat gewoon gebeuren."


Tom Oostra