Ook besmette vogels gevonden in Werkendam

werkendam • In Werkendam zijn dode wilde watervogels gevonden, waarbij de hoogpathogene vogelgriep (HPAI) van het type H5N8 is vastgesteld.

De eerder door Van Dam ingestelde maatregelen, zoals de ophok- en afschermplicht, het verzamelverbod voor pluimvee en watervogels op bijvoorbeeld tentoonstellingen, een verbod op jachtactiviteiten die watervogels verstoren en het bezoekersverbod, zijn nog steeds van kracht.

De NVWA ziet toe op de naleving, heeft alle commerciële pluimveebedrijven met uitloop bezocht en heeft vastgesteld dat de ophokplicht door de pluimveehouders goed wordt nageleefd. De komende weken zal de NVWA ook toezien op de naleving van het bezoekersverbod en het daaraan gekoppelde hygiëneprotocol voor pluimveebedrijven.

Voor hobbyvogels geldt geen ophokplicht, maar: "Het virus is zeer besmettelijk en kan gemakkelijk verspreiden naar andere locaties met pluimvee of watervogels. Wanneer het virus bij vogels van een particulier wordt aangetroffen, is het nodig om alle vogels te doden om verdere verspreiding te voorkómen. Dit is in het belang van de diergezondheid in Nederland, want meer besmettingen leiden ook tot meer zieke en dode vogels", aldus Van Dam.

De gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem bieden op hun websites meer informatie over wat mensen kunnen doen om verdere verspreiding van H5N8 te voorkomen.