• Altena en GDC hielden elkaar zaterdag in evenwicht.
• Altena en GDC hielden elkaar zaterdag in evenwicht. Foto: Teus Admiraal

Derby in Nieuwendijk eindigt in gelijkspel

'Wij maken het eigenlijk net niet af'

nieuwendijk • Trainer Richard van Gils kon Erik van Zanten wel even een schouderklopje geven na afloop. De verdediger behoedde Altena met de 2-2 in extremis voor een nederlaag in het treffen met GDC. "Het gebeurde in de 88e minuut. Dan ben je blij dat je nog gelijk maakt", aldus Van Gils achteraf. Hij had zich wel boos gemaakt over andere delen van de wedstrijd. "Wij vergaten te voetballen en dan wordt het moeilijk voor ons. Dan mag je blij zijn dat het uiteindelijk nog gelijk wordt", besefte de trainer van Altena. "Verder is het altijd fijner om gelijk te maken, dan dat je hem tegen krijgt", ontdekte Van Gils nog een positieve noot.

Collega Marco de Jong van GDC moest ook leven met het punt na een wedstrijd, die bol stond van de strijd. "We vochten na de achterstand goed terug en leken op de winst af te gaan. Als dan nog die gelijkmaker van Altena valt, is dat wel zuur en klote. We maken het eigenlijk nét niet af. Als er één had moeten winnen, dan waren wij het wel", vond de trainer van GDC.

Afwas

Vooraf liet scheidend voorzitter Henk van der Stelt van GDC in de bestuurskamer in Nieuwendijk even zien van meerdere markten thuis te zijn. De GDC'er pakte spontaan de afdroogdoek om de koffiedame van Altena een handje te helpen bij de afwas.

In het veld lieten de spelers van GDC echter zien de Nieuwendijkers zeker niet van dienst te willen zijn. Logisch, want er stonden dure punten op het spel in de eilandderby. Het ging er om te winnen om nog aan te kunnen haken bij de subtop in de tweede klasse. GDC kwam het best uit de startblokken. De gasten uit Eethen vergaten alleen om de wedstrijd open te breken tegen het kwartier. De vrije Stefan Storchart had de hoek voor het uitkiezen, maar schoot de bal recht op de handschoenen van keeper Bas Visser. Het sein voor Altena om maar een paar tandjes bij te zetten en het doel van de jonge 18-jarige GDC-sluitpost Nicky Janssen te gaan belagen. Die liet zien het karwei wel aan te kunnen. De jonge goalie stopte de doorgebroken Robin de Keijzer af en redde uitstekend bij een vrije mogelijkheid voor Julian Geelhoedt en een poeier van De Keijzer.

Een uithaal van Richard de Laat viel wel buiten zijn bereik, maar spatte uiteen op de paal. De jonge keeper verklaarde na afloop dan ook een lekkere wedstrijd te hebben gekeept. Altena bleef stevig aandringen en pal voor rust viel de 1-0 na een ongelukkige handsbal van Loek de Jong. Scheidsrechter Piket wees gedecideerd naar de stip en vanaf elf meter benutte Julian Geelhoedt het buitenkansje om Altena met een goed gevoel te laten rusten.

Gelijkmaker

Meteen na de rust liet GDC zien de handdoek nog niet in de ring te willen gooien. Het overdonderde Altena. De kopballen van Benjamin Vos en Justin Youell misten nog net het Nieuwendijkse doel, maar uit een voorzet van Youell stond Erik den Ouden wel op de goede plaats om de 1-1 binnen te kunnen schuiven. Daarmee nam GDC zeker nog geen genoegen. De ploeg bleef aandringen, al kwamen nogmaals Den Ouden en Pascal de Vries niet tot succes. Een lang schot van Loek de Jong miste de richting. Met nog een kwartier te gaan konden beide ploegen nog eens aanzetten. Tien minuten voor tijd leek GDC met de winst aan de haal te gaan. Menno Schouten stuurde Pascal de Vries weg, die keeper Visser met de punt van de schoen en de 1-2 het nakijken gaf.

Altena zocht met de moed der wanhoop de laatste krachten om de nederlaag af te wenden. Een hoekschop twee minuten voor tijd bracht de verlossing. Julian Geelhoedt trok de bal scherp voor en Erik van Zanten kopte snoeihard de 2-2 binnen.

Gezien de wedstrijd was dat ook wel een verdiende uitslag, al schieten beide ploegen met het punt weinig op.