Progressief Altena maakt rondje langs de velden

'Meer mantelzorgers zijn hard nodig'

regio • Evert Begemann, bestuurslid, ex-wethouder en oud-fractievoorzitter is samen met Gert Jan Oosterwijk het gesprek aangegaan met verschillende zorgverleners in de regio. "Wij hebben gesproken met huisartsen Maarten Vermeulen, Ferry van Geffen en Catrien Bennema en ook met Sylvia Heimans van Buurtzorg Almkerk, met Jos Korthout, hulpverlener in de ggz, en psychiater Michiel van Lunteren", vertelt Begemann. "Ook hebben we twee zorgboerderijen bezocht, De Boer Op in Dussen en Den Hill in Babyloniënbroek, en met de eigenaren gesproken over hun ervaringen."

Over het algemeen zijn de geïnterviewden tevreden over de dienstverlening door de drie gemeenten in Altena, bijvoorbeeld door Loket Altena, constateren Begemann en Oosterwijk.

Maar bij hulpverlening thuis zijn medische handelingen en huishoudelijke hulp in de praktijk gescheiden. Daardoor komen meerdere zorgverlenende bedrijven over de vloer, die ook nogal eens wisselen in persoon, stellen ze. "Voor zorgvragers is dat niet fijn en het is ook medisch gezien niet goed, omdat het daardoor moeilijk wordt om een goed beeld te krijgen van de man of vrouw waar het om gaat. Uitwisseling van gegevens tussen huisarts en thuisverplegers zou hier verbetering in kunnen brengen." Een ander vraagstuk is de mantelzorg, zorgverlening door mensen uit de omgeving van de patiënt. "In de praktijk zijn dat meestal de kinderen. Die wonen vaak ver weg of er zijn geen kinderen. Het vinden van meer mantelzorgers is erg hard nodig", luidt een van de bevindingen.

In de ouderenzorg is een knelpunt dat zorgverleners soms langs elkaar heen werken vanwege hun verschillende functies, beschrijft Progressief Altena verder. "Artsen hebben kwetsbare ouderen al goed in beeld. Zij komen met hulp van praktijkondersteuners bij de ouderen thuis om medische problemen in kaart brengen. Ze beschikken al over veel kennis over de thuissituatie van de kwetsbare ouderen in de regio. Ook hiervan zou, met behoud van privacy, meer gebruik van gemaakt kunnen worden. De sociale wijkteams maken nu in opdracht van de gemeente eigen inventarisaties, analyses en diagnoses. Artsen en gemeenten kunnen op dit terrein naar een betere samenwerking streven."

Zorgboerderijen

Een ander aandachtspunt zijn volgens de partij de zorgboerderijen. Die doen nu prachtig werk, weten de onderzoekers: "Voor mensen met psychosociale klachten of met een verstandelijke beperking is een zinvolle dagbesteding zeer heilzaam, het vermindert klachten en verbetert de kwaliteit van leven. Ook mensen met een kleinere zorgbehoefte, die wel zelfstandig kunnen wonen, kunnen terecht op een de zorgboerderij. De financiering moet dan vanuit de gemeente plaats vinden en dat gebeurt in de praktijk soms al." Het heeft bij Begemann en Oosterwijk de vraag opgeroepen of de opzet van de zorgboerderij ook niet gebruikt kan worden voor andere groepen, bijvoorbeeld voor mensen die nu op te grote afstand staan tot de arbeidsmarkt, eenzame mensen of vluchtelingen. Je zou het concept van de zorgboerderij ook uit kunnen breiden naar andere soorten bedrijven."

Het rondje langs de velden heeft Progessief Altena veel nieuwe informatie en nieuwe ideeën opgeleverd. Daarom belegt de partij op woensdag 29 maart volgend jaar een discussieavond over het thema 'Zorg' met zorgverleners, gemeenten en met vertegenwoordigers van bewoners en bedrijven.

Meer inzicht

"Het doel is meer inzicht krijgen in wat er gebeurt en waar we naar toe gaan, nieuwe ideeën ontwikkelen en die met elkaar delen en meer samenwerking tussen belanghebbende partijen stimuleren", zegt Begemann. "Als we de nadelige gevolgen van de bezuinigingen in de gezondheidszorg voor willen blijven in Altena dan moeten we er met z'n allen meer aan doen, dat is de enige weg. Er mag dan wel bezuinigd zijn, maar er moeten financiële middelen vrij gemaakt worden voor verbeteringen."