'Kompas' nieuwe gemeente gepresenteerd

wijk en aalburg • 'Een levend document, een kompas'. Het zijn enkele van de woorden die de werkgroep Visie Aalburg, Werkendam, Woudrichem vorige week gebruikte tijdens de presentatie van de toekomstvisie.

Fons Naterop, een van de werkgroepleden, vertelt dat de groep vooral aangenaam verrast en verrijkt is door de presentatie van de visiegroepen. "Alles wat zij hebben geproduceerd, hebben we voorgelegd aan Marco Kerstens van BMC. Hij heeft met die input, aangevuld door de gemeenten, er een stuk van gemaakt, een inhoudelijk kompas." Kerstens: "Ik heb geprobeerd boven alle input te zweven en heb gezocht naar het hart van de boodschap. Ik heb geprobeerd recht te doen aan alles wat tot nu toe geproduceerd is. Het blijft een document in wording, vanaf nu kan er verder aan gewerkt worden. Deze toekomstvisie is concreet genoeg om houvast te bieden, maar abstract genoeg om robuust te zijn. In de komende twee jaar kan er mee geëxperimenteerd worden. Maar wat kan, moet meteen opgepakt worden."

Opmerkelijk is dat de visiegroepen zich vooral richten op de menselijke maat, maar ook ambitieus zijn. "Daarnaast is het bijzonder om te zien dat burgers een stapje verder zijn dan de overheid. Zij zien deze meer als 'mogelijkmaker'. Wij moeten op bestuurlijk gebied nog leren om wat vaker dingen los te laten en meer door de bril van burger of ondernemer te kijken."

De toekomstvisie omvat drie leidinggevende principes, het kompas: zelfredzaamheid, duurzaamheid en veelzijdigheid. Er worden veertig icoonprojecten in genoemd, daar zal de komende tijd naar gekeken gaan worden. "Sommige zijn zo uit te rollen, anderen hebben ondersteuning en onderzoek nodig en soms moet gekeken worden naar haalbaarheid."

De toekomstvisie wordt woensdag aan de visiegroepen gepresenteerd. Uiteindelijk zullen de raden het in februari definitief vaststellen. Tussen die tijd en eind 2018 kan er mee worden geëxperimenteerd. "Eind 2018 volgt er een evaluatie en wordt het vervolgens voorgelegd aan de nieuwe gemeenteraad. Is dit een kompas waar zij mee kunnen werken of moet het bijgesteld worden?"