• Het voordek van de boot stond vol met fotografen en cameraploegen. Meer foto's op hetkontakt.nl.
• Het voordek van de boot stond vol met fotografen en cameraploegen. Meer foto's op hetkontakt.nl. foto: Marijke Verhoef

'De brug heeft een plekje in mijn hart'

gorinchem • De gratis rondvaarten langs de reparatiewerkzaamheden aan de Merwedebrug konden zaterdag rekenen op een grote belangstelling. Al ruim voor vertrek stond er een flinke wachtrij bij de aanlegsteiger van de veerdienst. Jong en oud wilde deze kans om onder de brug door te varen niet missen.

Specialisten van Rijkswaterstaat gaven aan boord uitleg over de mogelijke scheurvorming en de reparatie ervan. De aanwezigen, veelal inwoners van omliggende plaatsen, keken hun ogen uit terwijl de boot onder de brug door voer. Ze zagen de afgelopen weken opgebouwde steigers onder de brug en de vier enorme holle stalen balken waarop de brug ligt. Iedere balk bestaat uit dertien onderdelen, die met koppelplaten aan elkaar zijn gemaakt. Net onder de klinknagels in deze platen heeft Rijkswaterstaat haarscheuren gemeten. Ze zijn met het oog niet zichtbaar.

Wat gaat er gebeuren?

Vanaf komende week gaan werkmannen de holle stalen balken in om in totaal 48 verbindingen te verstevigen. Dit wordt gedaan door aan beide zijden extra verstevigingsplaten aan te brengen. In totaal gaat het om 336 verstevigingsplaten (20 mm) en 672 vulplaten (40 mm). Hiervoor zijn 3264 bouten nodig. Iedere verbinding weegt ongeveer 1000 kilo.

De mannen werken met extreem weinig bewegingsruimte. De holle balken zijn namelijk weliswaar 2,5 meter hoog, maar slechts 60 tot 70 centimeter breed. Ze zijn aan de binnenkant verstevigd met schotten, waarin 'mangaten' van 50 bij 30 centimeter zitten. Omdat de mannen met de huidige verplichte beschermingskleding aan niet meer door deze gaten kunnen, worden er nieuwe mangaten gemaakt van 50 bij 50 centimeter. Rijkswaterstaat verzekert dat dit de constructie niet verzwakt. "De mannen werken straks met zeer zwaar materiaal in de buis. Ze zijn hier nu op aan het oefenen in de fabriek", vertelt Bianca Janssen van Rijkswaterstaat.

Grote belangstelling

Ze beantwoordde samen met haar collega's alle mogelijke vragen over de reparatiewerkzaamheden aan de brug. De belangstellenden aan boord hadden veel interesse in de techniek. Zoals meneer Schermers uit Gorinchem. "Ik zie de brug elke dag. Het is hartstikke interessant om te horen hoe ze het gaan repareren. Ik begin het nu te snappen. Maar die werkmannen die de kokers straks in moeten, ik heb angst voor hen. Ze moeten in zo'n kleine ruimte met zwaar materieel werken."

Rinus van Hoek uit Gilze is ook onder de indruk. Hij rijdt dagelijks over de brug naar zijn werk en wilde nu wel eens zien wat er eigenlijk gebeurt. "Prachtig hoe ze dat doen", zegt hij terwijl hij naar de steigers onder de brug kijkt.

André van der Dussen uit Waspik kijkt met een beroepsmatige blik. Deze wegbeheerder van de gemeente Gorinchem heeft al heel wat werkuren aan de brug gespendeerd. "Ik ben vanaf het eerste telefoontje tot nu bij het project betrokken", vertelt hij. Want toen Rijkswaterstaat de haarscheurtjes constateerde, werd de brug op 11 oktober afgesloten voor al het verkeer zwaarder dan 3,5 ton. Dit verkeer kan de haarscheuren namelijk vergroten. "Het was in het begin van de afsluiting heel hectisch. 18.000 vrachtwagens moesten van de ene op de andere dag een andere route kiezen. Dat ging niet altijd goed. Chauffeurs zagen op hun navigatie een veerverbinding en reden door de Gorinchemse binnenstad naar Buiten de Waterpoort. Ze reden zich helemaal vast in de binnenstad."

Ook Connie van Golverdingen uit Gorinchem kijkt met een beroepsmatige blik. Ze werkt bij Rijkswaterstaat en had vroeger de brug in haar discrict. Ze vaart mee om het werk van haar collega's van dichtbij te zien, en omdat ze zich verbonden voelt met de brug. "De Merwedebrug heeft een plekje in mijn hart."

Marijke Verhoef

q www.rijkswaterstaat.nl/merwedebrug