• De veertaxi is na de botsing uit de vaart genomen.
• De veertaxi is na de botsing uit de vaart genomen. Foto: Teus Admiraal

Aangepaste vaartijden na botsing veertaxi

werkendam • Riveer vaart sinds vrijdag volgens een calamiteitendienstregeling op het traject Gorinchem-Sleeuwijk-Werkendam.

Dat meldde de veerdienst vrijdagochtend nadat donderdagavond een binnenvaartschip in botsing kwam met de veertaxi. Rond half zeven botste het binnenvaartschip tegen de veertaxi aan. De Gorinchem X kon op eigen kracht nog wel de haven van Werkendam bereiken. Naast de hulpdienstenw erd ook Rijkswaterstaat gealarmeerd en ook de Dordtse reddingsboot Tjepke Ekkelboom. Inzet van deze boot bleek niet nodig.

Op het moment van varen waren twee passagiers aan boord. Zij zijn uiteindelijk met de schrik vrij gekomen. Een van hen is nog even voor controle naar het ziekenhuis geweest, maar kon 's avonds weer naar huis. De schipper is ook in het ziekenhuis behandeld aan een been- en kinwond, maar kon daarna ook weer naar huis.

Zinken

Johan Hania, bedrijfsleider Riveer: "Ik ben blij dat het met de opvarenden relatief goed gaat en dat we goed getraind personeel in dienst hebben. Er is nooit gevaar geweest voor zinken, maar ik kan me goed voorstellen dat de passagiers wel geschrokken zijn."

Het veer is door onbekende oorzaak geraakt door een binnenvaartschip. In eerste instantie is dat schip na de botsing doorgevaren, meldde de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. De wijkagenten van Werkendam lieten later op de avond weten dat het schip op aanwijzing van Rijkswaterstaat is doorgevaren naar een veilige haven. De politie onderzoekt hoe de botsing heeft kunnen plaatsvinden.

Uit de vaart

De veertaxi moet gerepareerd worden en is dus voorlopig uit de vaart. Bij de aanvaring is een gat ontstaan aan de voorkant, 50 cm boven de waterlijn. Omdat de schade boven de waterlijn zat en in de zogenaamde 'kreukelzone' van het schip is er nooit gevaar geweest voor zinken. De schade moet wel worden gerepareerd en het schip ligt daarom op dit moment op de werf bij Damen Shipyards.

Zo lang de Gorinchem X uit de vaart is, is er een calamiteitendienstregeling van kracht. Dat betekent minder afvaarten. Passagiers zijn daarvan op de hoogte gebracht.

q www.riveer.nl