• Anita en Albert Bin breiden deze winter hun winkel uit.
• Anita en Albert Bin breiden deze winter hun winkel uit. Foto: Marjo van Andel

Imker Bin blijft zich verwonderen

wijk en aalburg • De fascinatie voor bijen en het imkervak zaten er al vroeg in bij Albert Bin. Zijn vrouw Anita werd door zijn enthousiasme aangestoken. "We zijn eigenlijk beiden besmet met de liefde voor bijen", lachen ze aan hun keukentafel in Wijk en Aalburg.

"Wanneer ik met de bijen bezig ben, is dat vaak midden in de natuur, verlaten van mensen. Die rust en stilte, ik vind het heerlijk. Maar ook de geur en het gewemel van de bijen, het geeft een apart gevoel. En ik besef ook iedere keer weer: dat heeft God toch mooi geschapen, een stukje verwondering dus."

Eind jaren negentig volgde Albert een beginnerscursus imkeren. "Wanneer je die cursus afrondt krijg je een bijenvolk waarmee je aan de slag kunt. Daar had ik al snel twee volken van gemaakt. Vervolgens pakte ik het meteen groots aan: ik kocht zeventig volken. Dat was iets te hoog gegrepen." De imker kan er nu om lachen, maar in de winter dat bijna al zijn volken stierven herinnert hij zich nog goed. "Zeventig volken, dat is best complex. Je moet er de behuizing en de ruimte voor hebben. Daar had ik me een beetje in vergist. Maar die winter sloeg wereldwijd ook een parasiet toe. Ik had uiteindelijk nog 23 volken over." Hoewel Albert het verlies van zoveel volken betreurde, maakte het het opbouwen wel makkelijker en overzichtelijker. "Je moet er langzaam in groeien. En eigenlijk voel ik me nu nog steeds een beginneling, hoewel ik progressie zie: meer honing en gezonde volken. Bovendien blijft het werk met en in de natuur, dus je weet nooit precies wat je kunt verwachten. Dat maakt het ook leuk. Ik werk, naast het imkeren, ook in de metaalsector. Als daar iets verkeerd gaat, pak je een nieuw stuk metaal. In het imkervak, echt seizoenswerk, is dat anders. Gaat er iets mis, dan is het meteen klaar voor dat seizoen."

Suiker

Inmiddels wonen Albert en Anita een paar jaar in Wijk en Aalburg en hebben ze sinds een kleine drie jaar een winkeltje bij hun woning aan de Veldstraat 53. "We willen deze winter uitbouwen, daarom zijn we nu de schuur aan het verbouwen." Anita runt de winkel waar, naast natuurlijk honing, nog veel meer producten verkocht worden. "We verkopen thee, bijenwaskaarsen, honingraat, pollen/ stuifmeel, honingsnoepjes, ambachtelijke zeep met honing en diverse verzorgingsproducten waarin propolis is verwerkt. Verder maak ik zelf handcrème die heel goed werkt tegen kloven en ruwe handen. De enige bestanddelen daarin zijn bijenwas, wolvet, verzorgende olie en water." Eigenlijk gebruiken Albert en Anita alles wat de bij produceert weer voor de winkel. Maar ook de bij zelf mag genieten van de eigen honing. "Die vraag krijgen we geregeld: of we onze bijen suiker voeren. Of suiker in de honing doen. Dat is allemaal niet nodig: de bij krijgt de eigen honing, dat is gezonder. En de honing is zo al lekker, daar hoeft echt niets bij."

Inmiddels heeft imker Albert 26 bijenvolken in Wijk en Aalburg. "Ik heb er 200 gehad, maar ik ga het hiermee weer opbouwen. Maar wel rustiger en bedachtzamer dan in die beginjaren."

Meer informatie en openingstijden van The Honeybin:


q www.thehoneybin.nl