Raden kiezen unaniem voor 'Altena'

regio • De drie gemeenteraden hebben dinsdagavond unaniem gekozen voor Altena als naam voor de nieuwe fusiegemeente.

Ook Altena-Biesbosch, Almerwaard en Maas en Merwe worden doorgeleid naar het publiek, dat van 12 tot en met 22 november een oordeel mag geven. De Aalburgse raadsleden kozen er eveneens unaniem voor om Maas en Merwe aan de inwoners van de drie gemeenten voor te leggen.

De naam Biesbosch kon in geen van de gemeenten rekenen op een meerderheid en komt dus niet meer in aanmerking. Alleen in de gemeente Werkendam werd ook de naam Almerwaard niet gekozen. De Werkendamse raad hield dus nog drie namen over: Altena, Altena-Biesbosch en Maas en Merwe. Omdat in Woudrichem en Aalburg Almerwaard echter wel genoeg stemmen kreeg, wordt ook deze naam aan de burgers voorgelegd.

Alle inwoners van 16 jaar en ouder kunnen tussen 12 en 22 november hun stem uitbrengen op een van de vier bovenstaande namen. Dit weekend kregen de inwoners van de nieuwe gemeente een stemkaart thuisgestuurd, waarmee digitaal gestemd kan worden. Het is ook mogelijk de stemkaart in een stembus te deponeren bij de verzorgingstehuizen, die vermeld staan op de stemkaart. Dat kan dagelijks tussen 9.00 en 17.00 uur.

Op 24 november wordt de uitslag bekendgemaakt. De drie gemeenteraden nemen vervolgens op 12 december, aan de hand van de uitslag van de verkiezingen, een besluit over de naam.

De vier nu voorliggende namen zijn met zorg gekozen. Wie wilde kon een suggestie indienen bij de gemeenten. Dat leverde maar liefst 808 naamideeën op. Een commissie van deskundige streekgenoten heeft ze vervolgens allemaal zorgvuldig bestudeerd en er uiteindelijk vijf uitgekozen die zij geschikt vonden als nieuwe naam. Over die vijf namen hebben de drie gemeenteraden dinsdag dus hun mening gegeven. Meer informatie over de zoektocht naar een naam voor de nieuwe gemeente is te vinden op onderstaande website.


q www.samenwerkendegemeenten-aww.nl