• Henk Hellegers mocht deel 25 in ontvangst nemen.
• Henk Hellegers mocht deel 25 in ontvangst nemen. Foto: Teus Admiraal

'Het verleden leeft voort'

dussen • Stichting Historische Reeks Land van Heusden en Altena presenteerde donderdag in kasteel Dussen deel 25. Een jubileumuitgave met als titel 'Het verleden leeft voort'.

Nestor, historicus, man van het eerste uur en stichtingsvoorzitter Cees de Gast had nog eens door de al verschenen delen gebladerd, zo vertelde hij bij de presentatie. "En dan komen er veel herinneringen naar boven. Soms gepaard met een glimlach maar ook met een traan." De Gast roemde de auteurs uit het verleden maar ook uit het heden. "Zonder hun bijdragen was het allemaal niet verschenen." De Gast onderstreepte de samenwerking met diverse instanties, maar vooral met de medewerkers van het streekarchief waarbij hij 'levende legende' en ook aanwezige oud-archivaris Tom van der Aalst niet over het hoofd zag. "Alle verschenen delen zijn een samenspel van professionele en amateur historici."
Deel 25 is niet zomaar een jubileumboek. Het heeft een harde kaft en telt maar liefst 364 pagina's. Het heeft als titel 'Het verleden leeft voort'. Er wordt terug gekeken op 25 jaar geschiedschrijving door de Historische Reeks. Het bevat onder meer dertien verhalen over de geschiedenis van de negentiende en twintigste eeuw en er staan bijzondere verhalen in over de Tweede Wereldoorlog.
Dat Cees de Gast het eerste exemplaar aan burgemeester Henk Hellegers van Uden uitreikte was geen toeval. Hellegers was immers in 1990 burgemeester van Dussen en ontving destijds op dezelfde locatie deel 1 van de reeks. Bovendien leverde Hellegers in het verleden enige pennenvruchten aan.
Deel 25 zou een mooi moment van stoppen met de reeks kunnen zijn, maar dan wordt buiten het fanatisme van de historici gerekend. Hoewel er volgens De Gast wel even over werd gedacht. "Maar dan gaat het weer kriebelen. En deel 23 en deel 24 zijn ook al uitverkocht, een stimulans om door te gaan." Zodoende staan delen 26 en 27 al in de steigers. Deel 26 zal over de gemeentelijke herindelingen gaan en deel 27 heeft als thema 'jeugdherinneringen periode 1945-1965'. De Gast: "En bestuurslid en auteur Teus van Tilborg kwam met het idee om in deel 28 de rol van de vrouwen in het Land van Heusden en Altena te beschrijven." Deel 25 is te koop in de boekhandel en bij diverse bedrijven in het Land van Heusden en Altena en kost 20 euro.