• Tijdens de generale repetitie werden maandag de puntjes op de i gezet.
• Tijdens de generale repetitie werden maandag de puntjes op de i gezet. Foto: Teus Admiraal

Gospelkoor viert veertigjarig bestaan

'Eens Shalôm lid, altijd Shalôm lid'

nieuwendijk • "Er werd al langer over gesproken, veel mensen hadden wel zin om een koor te beginnen. Uiteindelijk zijn we op 27 september 1976 met een man of vijftien bij elkaar gekomen. Van die groep gingen vier mensen aan het werk, plaatsten oproepjes en zochten een dirigent. Binnen een mum van tijd stond er een koor met wel zeventig leden, vrijwel allemaal mensen uit Nieuwendijk." In de afgelopen veertig jaar is daarin wel verandering gekomen. "Op dit moment tellen we ruim dertig leden die overal vandaan komen: Breda, Hank, Gorinchem, Sleeuwijk en nog een paar uit Nieuwendijk. En we zijn ook niet langer een jongerenkoor meer. Waar er in het verleden zelfs een ledenstop was bij 35 jaar, lig de gemiddelde leeftijd nu zo rond de 40-45 jaar." Ria is zelf al vanaf het eerste uur bij het koor betrokken, maar moest, vanwege de ledenstop, het koor met 35 jaar verlaten. Toen ze 38 was, werd de ledenstop opgeheven en ging Ria weer vrolijk verder met zingen bij Shalôm. "Ik vind het heerlijk om op deze manier het evangelie, het geloof uit te dragen. Soms kun je zingend meer vertellen dan pratend. Bovendien kan een avondje zingen je soms over een moeilijk moment heen helpen. Dat vind ik in de poster voor het concert ook zo mooi: er staat een stuk DNA op. Dat is overal, terwijl je het niet ziet. Zo is het ook met God: je ziet Hem niet, maar Hij is overal aanwezig."
Een veertigjarige geschiedenis, met mooie en verdrietige momenten, is niet zomaar wat. Gospelkoor Shalôm wil er dan ook uitgebreid stil bij staan en doet dat met een jubileumconcert op 19 november vanaf 20.00 uur in de gereformeerde kerk in Nieuwendijk. Thema van het concert is 'Thank you Lord', maar de vier jaargetijden van Vivaldi zullen deze avond als een rode draad door het programma lopen. "Eigenlijk nemen we de afgelopen veertig jaar in vier jaargetijden door. De natuur, maar ook een mensenleven, kent vier jaargetijden. Ook binnen ons koor zie je die cyclus terug: er is veel gebeurd met en bij koorleden. Dat maakt dat we als groep een hele hechte band hebben." En die band gaat over grenzen heen. "Als we weten dat er iets speelt bij oud-leden, proberen we daar altijd nog aandacht aan te besteden. Eens Shalôm lid, altijd Shalôm lid."
Bijzonder in de afgelopen veertig jaar heeft Ria steeds de concerten gevonden die Shalôm eigenlijk bij ieder jubileum gaf. "We hopen dat zaterdag opnieuw een mooie en bijzondere avond wordt, waarin mensen zich kunnen herkennen." Mochten bezoekers geïnspireerd raken tijdens het concert, dan zijn ze welkom om te komen zingen bij Shalôm, dat iedere maandag vanaf 20.00 uur repeteert in het Tavenu in Nieuwendijk. "Iedereen is welkom, jong, oud, katholiek, protestant of niet-kerkelijk gebonden. Je moet wel affiniteit met ons repertoire, voornamelijk Engelstalige gospelmuziek, hebben. En bereid zijn om de liederen uit het hoofd te zingen. Want dat doen we wel. Zo hebben we voor dit concert, sinds januari, veertien liederen uit ons hoofd moeten leren."