• Frans Buijserd, nog altijd ambitieus.
• Frans Buijserd, nog altijd ambitieus. Foto: Henk Poelakker

Frans Buijserd

'Ik voel me nog jong, hoor'

Onderweg naar Frans Buijserd, de voormalige burgemeester van Aalburg, overdenk ik nog eens de onderwerpen die op tafel kunnen komen. Kan ik hem vragen hoe het was om in 2005 publiekelijk zijn homoseksualiteit te ventileren? Honderd kilometer verder en anderhalf uur later ontmoet ik hem in het moderne gemeentehuis van Nieuwkoop, een gemeente met dertien kernen en ruim 27.000 inwoners. Zijn fraaie haardos is witter geworden, maar zijn tred van grote stappen is hetzelfde gebleven. Opvallend is de hoeveelheid kunst in dit gemeentehuis, iets waar deze Burgemeester zich sterk voor maakt.

Het woon- en werkgebied van Buijserd kenmerkt zich door veel water. De Nieuwkoopse Plassen liggen in het Groene Hart van Holland en zijn zeer geliefd bij watersporters. "We richten ons in dit natuurrijke gebied niet zo zeer op dikke boten, maar meer op de sloep, de kano en de fluisterboot. Ooit werd hier turf gestoken en wat achter bleef waren de talloze waterpartijen. Recreatie is een speerpunt van de gemeente, net als kunst en cultuur. De schilders van de Haagse School die tussen 1860 en 1900 actief waren, vonden in deze streek wat ze op het doek wilden zetten: rivierlandschappen, koeien, schapen, molens, visserstaferelen en bovenal grote wolkenpartijen. De weergave van het licht en de atmosfeer stond centraal. Ik kan zeer genieten van die stijl, wat mede de reden is dat we in Nieuwkoop een kunstprijs in het leven hebben geroepen rondom de sfeer van de Haagse School. Deze gemeente herbergt grote metaal- en tuinbouwbedrijven; velen vinden behalve werk in de recreatie, emplooi in de bouw, de agrarische sector en de zorg."

Na zijn wethouderschap in Apeldoorn, vond hij in Aalburg zijn eerste uitdaging als burgemeester, van 2003 tot 2007. Het was een roerige periode, want Aalburg kreeg landelijke bekendheid door met name de branden in het dorp Veen.

Overzichtelijk

"Vanaf mijn eerste werkdag heb ik het ambt van burgemeester bijzonder gevonden. Een baan die heel afwisselend is, met iedere dag iets anders. Het kleinschalige in het Land van Heusden en Altena vond ik overzichtelijk; ik maakte in korte tijd kennis met het ambtelijk apparaat, verenigingen, instellingen, scholen, de kerkdorpen, de individuele mens. Al snel viel het woord Veen, het dorp waar rond oud en nieuw veel mis was. Het opstoken van sloopauto's was een uit de hand gelopen hobby geworden met een zeer gevaarlijke situatie tot gevolg. Middenin het dorp op de beruchte kruising gingen zeventien auto's de lucht in. Dat kon en wilde ik niet tolereren en dus moest er ingegrepen worden, ook in het belang van het dorp Veen. En ja, het ging hard tegen hard met de ME in gevechtshouding, waarbij sommigen het woord oorlogssituatie in de mond namen. Jammer genoeg gooide met name Omroep Brabant regelmatig olie op het vuur, wat een oplossing voor de strijd niet dichterbij bracht. Mijn uitspraak dat er sprake was van een Siciliaans maffiadorp werd dusdanig uitvergroot dat de landelijke pers erop dook. Twee van mijn geliefde oldtimers gingen in vlammen op. Spijtig. Toch heb ik dat nooit als een aanval op mij als persoon opgevat, ik ben ervan overtuigd dat men ageerde tegen het systeem, tegen de gemeente die niet met zich liet sollen."

In 2005 maakte de burgemeester bekend dat hij een relatie heeft met vriend Joël. De reden voor deze coming out waren de talloze speculaties over zijn geaardheid.
"Zelfs in het overwegend protestants-christelijke Aalburg werd dat bericht goed opgepakt. Helaas waren er enkele druiloren die anoniem mijn homoseksualiteit veroordeelden. Als je bedenkt dat ongeveer 5 procent van de bevolking zich aangetrokken voelt tot hetzelfde geslacht, besef je dat we in het hele Land van Heusden en Altena over ongeveer 2000 mensen spreken. Vrijwel iedereen weet inmiddels dat het niet om een ziekte gaat en dat het geen keus is om hetero of homo te zijn. Persoonlijk heb ik lang in een soort geheime wereld geleefd en heb ik het hardop benoemen van mijn voorkeur als een bevrijding ervaren. Ik hoop dat jonge mensen die worstelen met hun geaardheid hetzelfde positieve gevoel mogen meemaken en dat zij op termijn net zo gelukkig worden in een relatie zoals ik met Joël."

'Er moest ingegrepen worden, ook in het belang van Veen'

Spiegel

Vanuit Brabant heb ik een spiegel meegenomen en houd deze voor aan Buijserd. "Ja, ik zie ook wel dat mijn haren grijzer zijn geworden maar ik voel me nog jong, hoor. Mag ik zeggen wat ik zie? Nou vooruit, met enige bescheidenheid dan. Ik zie een ambitieuze man, die nog altijd graag nieuwe zaken aanpakt. Ik sta open voor frisse ideeën en voel me zeker niet een oude en vastgeroeste bestuurder. Achterom kijkend, mag ik tevreden zijn met mijn leven, ondanks verdrietige gebeurtenissen die ook aan mij niet voorbij zijn gegaan. Als optimistisch en positief ingesteld mens, kijk ik met opgeheven hoofd naar de toekomst. Kan ik boos worden? Jazeker en flink ook, vooral als mensen hun afspraken niet nakomen."

Tot slot komt die nieuwe gemeente Altena ter sprake. "Of je wilt of niet: Den Haag wil dit nu eenmaal. Op termijn zul je een nog deskundiger ambtelijk apparaat krijgen dat minder kwetsbaar is en dat is gunstig voor de burger. Maar eerst zul je enkele jaren nodig hebben om één gemeente te worden. Goedkoper zal het zeker niet worden want hoe groter de gemeente hoe meer overleg er nodig is. Ik denk als calculerende boerenzoon dat je in de toekomst gaat spreken van een verstandige zet. Ik wil alle betrokkenen bij dit proces succes toewensen."