Afbeelding
Foto: Teus Admiraal

'Dit was een heel belangrijke en zwaarbevochten overwinning'

Achilles Veen neemt koppositie over

veen • Het was alleszins begrijpelijk, dat de spelers van Achilles Veen na het laatste fluitsignaal een uitbundige rondedans hielden. Ook bij schaduwspits Nassim Asrih, die het enige doelpunt inleidde, stond de blik op vrolijk. "Dit was een hele belangrijke overwinning en het was zwaarbevochten, maar de drie punten zijn binnen. Nu staan we los op kop. Heerlijk", keek Asrih terug op een geslaagde slijtageslag met de directe concurrent Spijkenisse. De behendige speler durfde zelfs nog hogere woorden in de mond te nemen. "We gaan voor promotie, of dat nu via de competitie is of rechtstreeks", gaf Asrih de heersende stemming aan bij Achilles Veen.

Keepersprobleem

Of dat allemaal gaat lukken is echter maar de vraag. Het keepersprobleem met het wegvallen van Maik van den Kieboom en de geblesseerde Ferdi Kwetters kreeg nog een zwaardere toon nu Dylan Jonkers bekend maakte, dat het zijn laatste wedstrijd voor Achilles Veen was. Jonkers kan zijn maatschappelijke loopbaan niet meer combineren met het voetbal. Trainer Clemens Bastiaansen had dan ook een onrustige week achter de rug. "Ik dacht eerst nog, dit is een vroege 1 april grap, maar het is de realiteit. Dit komt keihard binnen. Dit is heel extreem. We zijn nu aan onze vierde keeper toe en we hebben maar één keukentrap. Het is echt heel lastig om dit goed te managen", hoopt Bastiaansen snel een vrije ervaren keeper op te duikelen. Met maar één keeper voor drie elftallen moet voorlopig nu de jeugdige A-junior Niels Duister op de goal.

Karakter

Over de wedstrijd kon de trainer van Achilles Veen een makkelijker praatje houden. "Wij zijn heel blij met de drie punten en doen goede zaken. Het was een zakelijke overwinning. Om eerlijk te zijn, was het misschien niet verdiend, maar we hebben wel karakter en mentaliteit getoond."

Zaalvoetballer

Achilles Veen begon wellicht door de spanningen en de zenuwen onrustig en slordig aan de klapper tegen Spijkenisse. De eerste mogelijkheid voor de gasten viel gelukkig voor de thuisploeg nog op het dak van het doel. Het bleef bij dreiging, waarbij de eindpass vaak smoorde in de hechte Veense verdedigingslinie. Ook Achilles Veen liet zich niet geheel onbetuigd. Een schuiver van Kees Schellekens had echter geen kracht en eerder zag Ronnie Reniers zijn poging geblokt.

Na ruim twintig minuten was het plotseling raak. Nassim Asrih wurmde zich zoals een zaalvoetballer langs de verdediging van Spijkenisse en schoof vlakbij de achterlijn de bal langs de keeper. Bij de tweede paal stond Sen Aerts al klaar om het laatste tikje te geven voor de 1-0. Achilles Veen wilde meer en even later viel een kopbal van Aerts net naast de paal. Spijkenisse begon direct te wisselen, maar de Veense verdediging met aan het hoofd Thijs van den Berg en Bas van Loon en de secondanten Daan van Dinter en Sezer Sulun hadden overal een antwoord op en hielden het dicht.

Ook na de rust gaven beide ploegen elkaar weinig toe. Het spel bleef op en neer gaan en Spijkenisse spande alle krachten aan om de gelijkmaker te forceren. Keeper Dylan Jonkers stompte een vrije trap ook vaardig uit de hoek. In de counter kwam er een aardige kopkans voor Sen Aerts, maar hij mikte wederom naast. Ondertussen begon scheidsrechter Smit flink met gele kaarten te strooien. Een knal van de handige Sander Barragan werd ook nog miraculeus onderbroken door Thijs van den Berg. Aan de andere kant probeerden Kees Schellekens en Sen Aerts het zonder resultaat uit de tweede lijn.

Het werd steeds spannender of Achilles Veen de druk van Spijkenisse kon weerstaan. Jonkers had een uitstekende redding op het schot van topscoorder Serginio van Axeldongen in huis en tenslotte kopte Sezer Sulun een inswinger nog van de doellijn. Als ontknoping moest Jeroen van Leijsen er dizzy af, maar Achilles Veen hield de 1-0 overeind.

Nico van Es