Provincie: 'geen rotonde op horrorkruispunt'

giessen/andel • Het provinciebestuur ziet niets in de komst van een rotonde op de plek waar de provinciale weg N322 de Hoge Maasdijk bij Andel en Giessen doorkruist.

Dat staat in de beantwoording van Gedeputeerde Staten op schriftelijke vragen van de provinciale CDA-fractie. Brabant vond een rotonde tijdens een reconstructie van de weg in 2014 'niet de beste keuze', zo staat te lezen. "Wij betreuren alle ongevallen die op onze wegen gebeuren. De ongevallen op de kruising N322/Hoge Maasdijk zijn echter voor ons geen aanleiding om de kruising te wijzen in een rotonde. Zo'n infrastructurele wijziging voorkomt in beginsel niet er ongevallen kunnen ontstaan", aldus GS, die wel aangeeft in gesprek te zijn met de gemeente Woudrichem over andere maatregelen die de verkeersveiligheid bij de Hoge Maasdijk kunnen verhogen. Daarbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan een aanpassing van het lokale wegennet, zodat de tunnel enkele honderden meters verderop beter aansluit. De afwijzing van Gedeputeerde Staten is in het verkeerde keelgat geschoten van het Woudrichemse CDA-Statenlid Roland van Vugt, die de gevaren van het 'horrorkruispunt' eerder had aangekaart bij het provinciebestuur. "Ik ben zeer teleurgesteld over de kwaliteit van uw beantwoording. Dit neigt naar het niet serieus nemen van deze problematiek", stelt hij in nieuwe schriftelijke vragen. "Ik verwijs in dit licht graag ook op een door de gemeenteraad van Woudrichem unaniem aangenomen motie, waarin zorgen worden geuit over de verkeersveiligheid rond dit kruispunt én de wens wordt uitgesproken om met de provincie in gesprek te gaan over het realiseren van een rotonde."

Van Vugt wil onder andere opheldering over waarom een rotonde op de N322 volgens de provincie niet de beste keuze is. "Spelen hier ook financiële afwegingen een rol en zo ja welke?" En: "Welke verkeersveiligheidsargumenten verzetten zich naar uw mening tegen een rotonde?" Ook wil de CDA'er weten wat een rotonde bij Giessen en Andel moet kosten.


Tom Oostra