• Carlien de Raad en Adrietta Treur zijn ambassadeurs voor het Hollands Jongerenkoor.
• Carlien de Raad en Adrietta Treur zijn ambassadeurs voor het Hollands Jongerenkoor.

Carlien en Adrietta zoeken zangers en zangeressen

'De sfeer is erg gezellig'

meeuwen • Carlien de Raad uit Meeuwen heeft eerder al een tijdje bij het Hollands Jongerenkoor gezongen, maar sluit zich met ingang van januari 2017 opnieuw aan bij dit grootste jongerenkoor van Nederland. En dat niet alleen: samen met Adrietta Treur is zij ambassadeur voor het koor in de regio Gorinchem. Hun doel: zoveel mogelijk jongeren uit de omgeving betrekken bij het Hollands Jongerenkoor.

"Wij zijn zelf liefhebbers van zingen, en zitten beide op jongerenkoor Cantilena in Werkendam. Onze dirigent Peter Wildeman, ook dirigent bij het Hollands Jongerenkoor, vroeg aan ons of wij ambassadeur wilde worden. Hij zag in ons goede kwaliteiten voor de organisatie. Of dat ook zo is, zal nog blijken aan het aantal aanmeldingen die we krijgen", lachen de dames.

Uniek aan dit christelijke koor is dat het zingt in regio's door heel Nederland. In 2017 start het koor op negentien verschillende plaatsen. In deze regio's begeleiden bekende dirigenten de koorleden. Onder hen onder andere: Joost van Belzen, Mark Brandwijk, Peter Wildeman, Jacob Schenk, Wilhelm Groenendijk en Cees het Jonk. "Na vier repetities komt het totaalkoor bij elkaar in regio Gorinchem. Daar worden dan twee à drie generale repetities gehouden", legt Carlien uit. Het koor werkt met een muziekbundel en oefen-cd. Aan de concerten werken bekende musici en solisten mee. Verder wordt er regelmatig opgetreden met het Hollands Jongeren-orkest. Het koor zingt geestelijke hymnes en klassieke werken.

Carlien kijkt erg uit naar de start van de repetities voor deze regio op 26 januari in MFC De Luisterpost in Gorinchem met dirigent Peter Wildeman. "De sfeer op het koor is erg gezellig omdat je met veel mensen zingt. Het fantastische repertoire is origineel, uitdagend en wordt niet door andere koren gezongen en inbreng van koorleden is welkom. Alle nuttige tips worden meegenomen." Adrietta vult aan: "Bij veel koren is het iedere week repeteren. Bij ons koor is het een keer per maand, en na vier keer de generale repetitie. Het leuke is dat als je op een ander koor zit, je dit er gewoon naast kunt doen." Voor komend seizoen staan er al optredens gepland in monumentale kerken zoals die in Goes, Gouda, Gorinchem, Dordrecht, Barneveld, Elburg en Zaltbommel. Mooie optredens, maar het hoogtepunt van het Hollands Jongerenkoor is het concert in De Doelen in Rotterdam, vindt Carlien. "Dat is zó gaaf, om daar te zingen!" Daarnaast is het de bedoeling dat er een driedaagse koorreis naar Normandië wordt gemaakt. "Dat moet je niet willen missen! Ook hebben we dit jaar een 'Gouden Verassing', maar wat dat is horen mensen pas als ze zich aanmelden bij het koor." Wie van zingen houdt, affiniteit heeft met het repertoire van het HJK en tussen de 15 en 45 jaar is, kan vrijblijvend een repetitie bijwonen. Meer informatie op onderstaande website.


q www.hollandsjongerenkoor.nl