Politiek: 'Behoud veerverbindingen'

werkendam • CDA'er Otto van Breugel en Wim de Graaf van Lokaalbelang willen dat Werkendam geld beschikbaar stelt om in ieder geval voor 2017 de veerverbinding tussen Werkendam, Sleeuwijk Gorinchem en Hardinxveld in stand te houden.

Het tweetal komt daarvoor met een begrotingswijziging, die inhoudt dat Werkendam voor het behoud van het vervoer over water volgend jaar zo'n 70.000 euro beschikbaar stelt. Directe aanleiding voor het amendement is het einde van de zogenaamde opstartsubsidie van de provincie Noord-Brabant en Zuid-Holland om de veerverbinding tussen de driehoek in stand te houden en een nieuwe verbinding tussen Werkendam en Gorinchem verder op te tuigen. Op 1 april 2017 wordt die bijdrage van bijna 300.000 euro na vijf jaar stopgezet, waarna de gemeenten zelf in de buidel zullen moeten tasten.

Tijd kopen

Van Breugel en De Graaf hopen dat als Werkendam met ongeveer de helft van de Brabantse bijdrage over de brug komt, het provinciebestuur uiteindelijk zelf ook wil bijdragen om de huidige veerverbinding in ieder geval in 2017 in stand te houden. "We willen zo tijd kopen om ook voor na 2017 een goede oplossing te bedenken." Of die er oplossing er komt is de vraag, want ook Hardinxveld en Gorinchem, dat eigenaar is van veerdienst Riveer, moeten dan positief tegenover behoud van het veer in 'klein Venetië' staan. "Wij willen in ieder geval een signaal afgeven. Als je niet doet, gebeurt er ook niets", stelt De Graaf. Ook met die opstartsubsidie is de veerverbinding overigens verre van kostendekkend en dat terwijl er toch veel mensen gebruik van maken. In 2015 werden in totaal zo'n 175.000 reizigers overgezet, tussen Werkendam en Gorinchem waren dat er 51.000 en tussen Sleeuwijk en Gorinchem 65.000. "We zullen naar de bedrijfsvoering moeten kijken en het moet nog steeds mogelijk zijn om het veer aan te laten sluiten op een treinverbinging via het station in Gorinchem", zegt Van Breugel. "De prijs van de kaartjes willen we als het kan niet verhogen."


Tom Oostra