• 'Het bleef met de 1-0 toch uitkijken, maar we hebben tactisch heel goed en gedisciplineerd gespeeld', aldus trainer Bastiaansen.
• 'Het bleef met de 1-0 toch uitkijken, maar we hebben tactisch heel goed en gedisciplineerd gespeeld', aldus trainer Bastiaansen. Foto: Teus Admiraal

Directe concurrent RVVH gekraakt met 1-0

Zenuwslopende topper voor Veen

veen • "Deze telt", kon trainer Clemens Bastiaansen de vuist even ballen in de nabijheid van de muziek uit de kleedkamer, waar de spelers een feestje bouwden. De 1-0 van Achilles Veen in de topper tegen RVVH telde zelfs dubbel. Niet alleen wonnen de groen-witten van de achtervolger, maar ze sloegen tevens een gat van zeven punten met RVVH. Ook is Achilles Veen, dat een wedstrijd minder speelde dan lijstaanvoerder Spijkenisse, de virtuele koploper in de hoofdklasse. De echte daad moet over een paar weken verricht worden tegen Spijkenisse, maar die zorg telde zaterdag nog niet. Eerst maar even genieten van de huidige status.

Vooraf had trainer Clemens Bastiaansen er goede hoop op. "RVVH is een moeilijk te bespelen ploeg, maar de afspraken zijn duidelijk", keek de trainer van Achilles Veen, die het moest doen zonder de vormgevers Ayden Kuipers en Theo Martens, benieuwd uit naar de uitvoering.

Door het wegvallen van de opgestapte Maik van den Kieboom en de geblesseerde Ferdi Kwetters is Dylan Jonkers nu de eerste keeper en zat doelman Niels Duister van de A1 op de bank. Direct in het begin was het aftasten en de verdedigers hielden spits Benjamin Martha (ex-Kozakken Boys) van RVVH goed in de gaten. Verder stond het organisatorisch goed bij de thuisploeg met Kees Schellekens en Jeroen van Leijsen op het middenveld en Nassim Asrih achter de spitsen. Achilles Veen kreeg meteen al de kans de score te openen. Rowin van Zaanen profiteerde van een foutje in de verdediging van RVVH en was weg.

Van Zaanen had wel verder door moeten lopen. Nu schoot hij te snel uit een moeilijke hoek net voorlangs.

Dubbele kans

Binnen het kwartier kreeg Achilles Veen nog een dubbele kans, maar de inzetten van Nassim Asrih en Jeroen van Leijsen werden geblokt. Bij de eerste poging van RVVH stond keeper Dylan Jonkers goed op z'n post. Het bleef afwachten wie de score zou openen. Dat was in dit geval Achilles Veen, zo tegen het half uur. De hoekschop van Ronnie Reniers kwam bij Sen Aerts terecht, die in de drukte afdrukte voor de 1-0. Even later sloeg Achilles Veen bijna nogmaals toe, maar in de wirwar kreeg Aerts de bal nu niet over de doellijn.

Na de rust hetzelfde scenario met de eerste grote kans voor Achilles Veen. Keeper Danny Spelde bokste de uithaal van Van Zaanen echter corner. Vervolgens liep de bloeddruk op en Achilles Veen moest alert blijven. Zelf slaagden de groen-witten er niet in de zege vroegtijdig zeker te stellen.

Aandringen

Naarmate de tweede helft vorderde begon RVVH ook aan te dringen. Gevaarlijk werden de gasten uit Ridderkerk echter niet mede door het solide verdedigen van Achilles Veen. Een keer gebeurde dat nog wel, na een te zachte terugspeelbal. Gelukkig was keeper Jonkers er net op tijd bij. Het bleef wel zenuwslopend, nadat Ronnie Reniers weer werd gestuit door de doelman van RVVH. Ook een woeste knal van Sezer Sulun bood geen soelaas. In de slotminuut kwam ook de keeper van RVVH nog naar voren bij een hoekschop, maar van een omhaal had hij gelukkig geen kaas gegeten. In de tegenstoot leek Achilles Veen nog te gaan scoren, maar de sprintende Asrih werd nog net op tijd dwars gezeten door een verdediger van RVVH. De 1-0 bleef wel staan en dat was ook een mooie driepunter.

Duitsers

"Het was een tactisch schaakspel, maar we hebben wel verdiend gewonnen", schudde trainer Clemens Bastiaansen de spanning van zich af. "Het bleef met de 1-0 toch uitkijken, maar we hebben tactisch heel goed en gedisciplineerd gespeeld. De Duitsers hebben bewezen dat tot de 93-ste minuut te kunnen en wij ook. Dat zijn belangrijke stappen. De breedte van de selectie betaalde zich uit en de complimenten voor mijn team", besloot de trainer van Achilles Veen.

"Het was een moeilijke wedstrijd, maar we zijn als winnaar van het veld gestapt. Het was geweldig."


Nico van Es