• Het winkeltje van Thea van de Elshout de Wit, dat van alles en nog wat verkocht sloot vorig jaar december zijn deuren.
• Het winkeltje van Thea van de Elshout de Wit, dat van alles en nog wat verkocht sloot vorig jaar december zijn deuren.

De eerste Hang Dagen komen eraan

hank • De Archief*Kring Hank heeft het initiatief genomen om in het weekend van 17 en 18 december de eerste editie van De Hang Dagen te organiseren.

Traditiegetrouw houdt de Archief*Kring op de zondag voor kerst altijd een expositie in 't Uivernest. Elk jaar met een ander thema. "Dit jaar hebben we de krachten gebundeld met andere verenigingen en stichtingen. Elkaar versterken noemen ze dat", laat Louis de Bot van de Archief*Kring Hank weten. In het weekend van 17 en 18 december bruist 't Uivernest van allerlei activiteiten. Het onderwerp van de expositie voor dit jaar is de geschiedenis van de 130 winkeltjes die Hank ooit rijk is geweest. In zaal 3 neemt de Archief*Kring bezoekers in overzichtelijke tijdsperiodes mee naar al die winkeltjes die in de vorige eeuw hun bestaan vonden op De Hang. Maar er is meer in dat weekend. Stichting Carnaval neemt dat weekend zaal 1 van 't Uivernest voor haar rekening met tal van verschillende activiteiten. Zo is er op zaterdag de installatie van de jeugdraad en zijn er allerlei activiteiten voor de kinderen. Op zondag is de grote entertainmentdag. Op die dag gaat Stichting Carnaval het boerenbruidspaar bekendmaken, wordt de grootste Knoest gekozen en worden de vijf liedjes van de krakers-cd ten gehore gebracht. Schildersvrouwencollectief PLIHM exposeert in zaal 2 op beide dagen haar nieuwste schilderijen. Ook op zondag komt het meidenkoor Woest Genoegen zich zelf promoten en hoe kunnen zij dat beter doen dan lekkere meezingliedjes te laten horen. Voor de vrolijke noot gaat Asjemenou zorgen op deze zondag en zij zullen voorop gaan in de afterparty, die dan spontaan zal ontstaan. De laatste gast deze middag is de rooms-katholieke kerk. Het is het weekend voor Kerstmis en wat is dan nog mooier om de Kerk open te stellen voor het bezichtigen van meer dan 40 oude kerststallen uit lang vervlogen tijden", stelt De Bot. "Maar let op: op deze dagen is het mogelijk de kerk te bezichtigen op plaatsen waar normaal een inwoner niet kan komen. Via de wenteltrap en een speciaal voor deze dagen opgesteld trappenhuis bereiken bezoekers de klokkenvloer. Zo kunnen ze met eigen ogen zien door wat voor prachtig mechanisme de klokken worden aangedreven. Kijk vanaf deze hoogte over je dorp en probeer je huis en tuin te vinden." Om dit alles in goede en veilige banen te leiden dienen belangstellenden zich hiervoor wel in te schrijven en moeten ze 'klimgeld' betalen, dat ten goede komt aan het behoud van de toren. Aanmelden kan via archiefkringhank@hetnet.nl. Klimmers boven de 13 jaar betalen 5 euro. Onder die leeftijd bedraagt de prijs 2,50 euro, maar deze groep mag alleen onder begeleiding naar boven.

"Archief*Kring Hank, Stichting Carnaval, Schilders vrouwencollectief PLIHM, Woest genoegen, Asjemenou en de rooms-katholieke kerk staan garant voor een bruisend weekend dat je niet mag missen", benadrukt De Bot nog maar eens. "En moet je op maandag 19 december helaas constateren dat je niet op De Hang Dagen bent geweest, dan heb je heel wat gemist."