• Op de boerderij van familie Verschure was het vrijdag open dag.
• Op de boerderij van familie Verschure was het vrijdag open dag. Foto: Marjo van Andel

Koe laat zich rustig melken door een robot

wijk en aalburg • De tijd dat de boer nog met een houten krukje en een emmer onder een koe kroop om deze te melken, ligt inmiddels in een ver verleden. Maar koeien die zelf naar een melkrobot lopen om zich te laten melken, zonder dat de boer er aan te pas komt, dat is nog niet op ieder boerderij de normale gang van zaken. Toch lijkt dat de toekomst.

Op de boerderij van de familie Verschure aan de Klaverplak in Wijk en Aalburg lijkt het in ieder geval de normaalste gang van zaken, zo bleek vrijdag tijdens een open dag. De koeien liggen op hun gemak in hun stal, kauwen rustig op wat hooi, kijken wat rond. En af en toe loopt er een naar de melkrobot. Gaat rustig staan en wacht af tot de robot zijn werk heeft gedaan. Een boer komt er niet bij kijken. De machine, een Lely A4 Astronaut melkrobot, doet alles automatisch. De uiers worden schoongemaakt, het apparaat wordt aangesloten en het melken kan beginnen. Op een display is af te lezen welke koe er op dat moment wordt gemolken, maar ook de hoeveelheid melk die de koe geeft wordt nauwkeurig bijgehouden. Om dat goed te kunnen bijhouden hebben alle 140 melkkoeien van de familie Verschure een zender om hun nek. De computer kan zo aflezen welke koe er bij de robot staat. Volgens Lely levert het automatisch melken met de nieuwste melkrobot, onder andere door het I-flowconcept, meer op. Het concept zorgt ervoor dat koeien makkelijk de melkmachine in kunnen lopen en ze ook in contact blijven staan met de kudde. Dat levert minder stress tijdens het melken op, waardoor een melkbeurt korter duurt en een koe zich uiteindelijk vaker laat melken. En dat alles leert de koe ook nog vanzelf: "Onderzoek heeft uitgewezen dat ongeveer tachtig procent van de kudde binnen twee weken snapt wat van haar verwacht wordt zonder verdere sturing", zo is op de website van Lely te lezen. En dat alles levert de boer uiteindelijk behoorlijk wat op volgens Lely. "Onderzoek naar de bezoekfrequentie wijst uit dat het om 150 kilo meer melk per dag gaat bij een kudde van 120 dieren."

In de stal van Verschure staan twee melkrobots, maar het melken is niet het enige dat automatisch gaat aan de Klaverplak. Verschure heeft namelijk een compleet geautomatiseerde stal. En dat houdt in dat een automatisch voersysteem ervoor zorgt dat er altijd voldoende vers voer aan het voerhek ligt en ook de ligboxen worden automatisch ingestrooid. Het ziet er allemaal zeer vernuftig uit. En de agrariërs die deze dag een kijkje komen nemen zijn het er stuk voor stuk over eens: 'dit is de toekomst'.

Monique en Richard Verschure verhuisden een jaar geleden met hun gezin naar Wijk en Aalburg. Het echtpaar runde eerder een melkveebedrijf in Denemarken en Duitsland. Hoewel de automatisering een omschakeling betekende in de manier van werken, was het wel een bewuste keuze. "De belangrijkste reden dat wij voor automatisering hebben gekozen is arbeidsgemak en werkplezier. We zijn beiden halverwege de veertig en het lijkt erop dat onze kinderen niet verder willen in het bedrijf. Toch willen we nog graag met veel plezier en gemak doorboeren. Dat kan in deze stal." Dat automatiseren vooral een andere manier van werken is, viel de boeren die de stal bezochten ook op. "Dit is niet perse werkvermindering, maar wel een betere werkverdeling."

Aan de Klaverplak was er vrijdag voor agrariërs vooral ruimte om hun licht op te steken over de toekomst van het boeren, maar ook particuliere bezoekers kwamen aan hun trekken tijdens deze open dag. Zo was er een terras waar wat gegeten en gedronken kon worden. En stond er een springkussen voor de kleinste bezoekers. Maar daar werd weinig gebruik van gemaakt. De koeien, kalfjes, geitjes en kittens leken net wat meer aantrekkingskracht te hebben.