• Lou Goedel schudt de hand van burgemeester Naterop bij zijn afscheid.
• Lou Goedel schudt de hand van burgemeester Naterop bij zijn afscheid. Foto: Teus Admiraal

Babyloniënbroeker pleit voor balans tussen hart en politieke kleur

'Ik heb gedacht dat we te rustig waren'

werkendam • Met het uitzicht vanuit zijn kantoor heeft havenmeester Lou Goedel een van de mooiste werkplekken in het Land van Heusden en Altena. Het Werkendamse havenkantoor biedt zicht op de Beatrixhaven en de Merwede en door het openstaande raam kabbelt het rustgevende geluid van de rivier naar binnen. Een goede locatie voor een interview met de inwoner van Babyloniënbroek, een dorp in die andere gemeente, Aalburg. "Tja, ik ben toch werknemer van een partij die straks de poppetjes in de nieuwe gemeente gaat neerzetten", klinkt het lachend. Precies de reden dat Goedel vorige week officieel afscheid nam als raadslid van Ideaalburg. Zijn functie als voorzitter van de Werkendamse ondernemingsraad legde hij deze zomer al neer. "Ik krijg in die positie informatie die de gemeenteraad ook krijgt. Straks wil de raad 50 procent minder ambtenaren, daar gaat een ondernemingsraad natuurlijk niet mee akkoord." Goedel was pas sinds de verkiezingen van 2014 raadslid voor Ideaalburg. Na het besluit om te gaan fuseren vond hij dat hij iedere schijn van belangenverstrengeling voor moest zijn en hij kondigde daarom zijn vertrek aan. "Van de meeste andere partijen had ik om die reden niet weg gehoeven", vertelt hij. "Maar ja, politiek blijft politiek. Ik zou ook kritisch kunnen zijn op een ander die in dezelfde situatie zou zitten. Dus daarom begin ik bij mezelf."

De geboren Gorcumer blijft wel burgerraadslid, want naar eigen zeggen mag hij graag 'ergens iets van vinden'. Hij omschrijft zichzelf als een pragmaticus, zeker toen Ideaalburg nog in een coalitie met SGP, BAB en Aalburgse Alliantie zat. "Het was een tijd van compromissen sluiten. De SGP wilde het liefst de kermis in Wijk en Aalburg afschaffen, zoiets is voor mij geen optie. Daarom spraken we over verplaatsing." Goedel mag dan ouderling zijn van de gereformeerde kerk De Hoeksteen Dussen-Meeuwen, zijn geloof is niet leidend bij zijn politieke standpunten. "Het gaat om een balans tussen je hart en je politieke kleur. Draag je geloof uit zoals het in de Bijbel staat. Daarin staat bijvoorbeeld dat overal een tijd voor is, dus ook voor feest en kermis."

Na de breuk keerde Ideaalburg terug in de oppositie. De debatten met de partij - ook met Goedel - werden feller en Ideaalburg zit steeds vaker in het verdomhoekje. Bijvoorbeeld die keer toen fractievoorzitter Jenneke Komejan SGP-wethouder Arie van Loon op het matje riep, omdat zijn naam op de begroting van Stichting Openbaar Onderwijs Land van Altena (SOOLVA) verschenen was. Volgens Van Loon ging het toen slechts om een begrotingsmodel dat hij ontwikkeld heeft, maar ook in het debat over de kosten voor de schade met de jaarwisseling haalde Ideaalburg zich de toorn van andere partijen op de hals. Het was Goedel die in de ogen van andere partijen wel een erg rechtlijnige vergelijking maakte tussen de kosten voor Veen en Babyloniënbroek. Kees Noorloos van de BAB daagde hem vervolgens uit om met oplossingen te komen, maar dat was volgens Goedel 'niet de opdracht'. "Dat heb ik misschien niet helemaal goed geformuleerd. Ik bedoelde te zeggen dat ik niet de eerste ben om met voorstellen te komen, daar is het college voor. En die vergelijking tussen Veen en Broek? Soms moet je een extreem voorbeeld geven om je woorden kracht bij te zetten." De krachtige woorden van Ideaalburg bereikten eerder dit jaar een hoogtepunt, toen oud-wethouder en -fractievoorzitter Shah Sheikkariem op Twitter in niet mis te verstane bewoordingen o.a. CDA en BAB ervan langs gaf tijdens de discussie over een nieuwe voetbalveld voor Wilhelmina'26. Komejan reageerde achteraf dat dit misschien wel de nieuwe lijn van Ideaalburg is: niet bang om een kritisch tegengeluid te laten horen. "Ik heb een tijdje gedacht dat we te rustig waren", zegt Goedel daarover. "We waren vooral achter de schermen bezig, maar je moet natuurlijk wel van je laten horen. Met de terugkeer van Shah moet dat lukken. Hij weet hoe de hazen lopen en zal een belangrijke stem in de raad krijgen."


Tom Oostra