Erepenning Heusden voor Otjiwarongo

heusden • De Erepenning van de gemeente Heusden is bedoeld voor personen of instanties met grote betekenis voor Heusden. Otjiwarongo heeft die betekenis de afgelopen jaren op een bijzondere manier gehad.

"Onze partnergemeente heeft ons vaak een spiegel voorgehouden. In Nederland hebben de sociale voorzieningen een veel hoger niveau dan in Namibië, maar dit betekent ook dat wij last hebben gekregen van individualisering en dat wij 'mantelzorg' opnieuw hebben moeten uitvinden. In Namibië zijn de familie- en vriendenbanden heel sterk. Ontwikkelingshulp is geen kwestie van het uitrollen van Nederlandse oplossingen: 'mensen leren vissen, is beter dan vis te leveren'. Onze hulp heeft echt geholpen in de ontwikkeling van Otjiwarongo, maar de samenwerking had meer betekenis dan dat. Met de Erepenning nemen we op gepaste wijze afscheid na 12,5 jaar partnerschap."

Oud-gemeentesecretaris Hans van der Ven is namens het gemeentebestuur in Namibië en overhandigde de Erepenning aan de burgemeester, raadsleden en medewerkers van de gemeente Otjiwarongo.

Dit laatste, officiële bezoek staat uiteraard ook in het teken van de toekomst. Er wordt overlegd hoe partijen als de gemeente Otjiwarongo, private personen en Young Africa kunnen blijven samenwerken met het Hulpcentrum. De afgelopen 12,5 jaar ondersteunde Heusden dit Hulpcentrum, waar wezen en kansarme kinderen worden opgevangen en van waaruit thuiszorg voor de armste inwoners wordt georganiseerd door vrijwilligers.

De officiële samenwerking eindigt in 2018, maar Otjiwarongo verdwijnt niet uit beeld in Heusden. Hans van der Ven maakt tijdens zijn bezoek afspraken over het behouden van het contact. Ook na 2018 wil Heusden voor incidentele hulpvragen uit Namibië ondersteuning blijven bieden. Solidariteit met de mensen in Otjiwarongo was de drijfveer voor de samenwerking de afgelopen jaren en die solidariteit verdwijnt niet met het beëindigen van de officiële samenwerking.