Dag van de Toekomst op 1 oktober in Almkerk

Beleid maken in de publieke arena

regio • Meer vragen dan antwoorden tijdens de persbijeenkomst in aanloop naar de Dag van Toekomst op 1 oktober, als twintig visiegroepen hun definitieve ideeën voor de nieuwe gemeente gaan presenteren. Marco Kerstens, die namens adviesbureau BMC het proces begeleidt, benadrukte in zijn verhaal elke keer dat het openbaar bestuur aan het veranderen is. De gemeente bepaalt niet meer, dat gaan de inwoners voortaan doen, is de gedachte. "Ga je in de toekomst nog beleid maken? En hoe doe je dat dan?", vraagt Kerstens zich af. "Het is een mooie tijd die voor ons ligt", luidt zijn conclusie in ieder geval. In de aanloop naar de fusie zijn de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem nadrukkelijk een nieuwe weg in geslagen. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings (D66) geeft tijdens de Dag van de Toekomst namens de provincie officieel speelruimte voor de Aalburgse, Werkendamse en Woudrichemse proeftuin. Eén Altena moet op een nieuwe bestuurlijke grondslag gestoeld worden. Het eerste beeld dat vanuit de visiegroepen naar boven komt is die van een netwerkgemeente, merkt de Aalburgse burgemeester Fons Naterop op. "Een gemeente die middenin de samenleving staat en stimuleert wat daaruit komt." Of, zoals Kerstens het verwoordt: "De gemeente als partner." Op 1 oktober zal iedere visiegroep op Golfpark Almkreek in Almkerk haar eindproduct - het resultaat van bijna vier maanden brainstormen, overleggen en uitwerken - presenteren. Ideeën waarmee een verenigd Altena straks vooruit kan en in eerste instantie ook vooruit móet, legt Naterop uit. "Na 1 oktober begint het eigenlijk pas echt. Dan moeten de plannen concreet gemaakt worden. Dat is ook echt wat we willen. Die 300 mensen die nu zo hard gewerkt hebben moeten we als gemeentebestuur serieus nemen." Dat betekent dat er inzichtelijk gemaakt moet worden wat er precies nodig is om een plan tot uitvoering te brengen en welke rol de gemeente daarin kan spelen. Die hoeft niet altijd klaar te staan met een zak geld, want: "de rol van regisseur is niet meer te betalen", weet Kerstens. "Inwoners kunnen juist veel zelf, kijk maar naar de opkomst van whatsapp-groepen om de veiligheid in de buurt te verbeteren. Een gemeente kan zo'n initiatief natuurlijk prima op een andere manier ondersteunen." In gemeente Limburgse fusiegemeente Peel en Maas heet dat 'zelfsturing'. "Op de handen zitten wordt straks een van de belangrijkste eigenschappen van bestuurders", aldus Kerstens. Dat vraagt ook om een nieuwe politieke en ambtelijke lijn. Naterop legt uit hoe je beleid zou maken temidden van de publieke arena.
"Neem bijvoorbeeld het evementenbeleid. Op voorhand breng je al verschillende partijen bij elkaar om hierover mee te denken, met respect voor ieders standpunten. Je zadelt inwoners als het ware op met dilemma's waar we hier op het gemeentehuis intern ook mee te maken hebben. En hopelijk rolt er dan iets uit wat het algemeen belang dient." Twee jaar gaan de gemeenten met de projecten van de visiegroepen experimenteren. Eind 2018 wordt alles geëvalueerd. "Sommige plannen zullen werken, andere in wat mindere mate", zegt Naterop. "Dat wordt doorgegeven aan de nieuwe gemeenteraad."

De Dag van de Toekomst vindt op 1 oktober van 10.00 uur tot 14.00 uur plaats in Golfpark Almkreek in Almkerk. Met presentaties, filmpjes, flyers nemen de visiegroepen bezoekers mee in hun visie op de toekomst. Ook laat het verenigingsleven uit de regio zich zien, is er muziek en ook voor de kinderen is er van alles te doen.