Zoektocht naar nieuwe naam is gestart

regio • In het bureau van burgemeester Yves de Boer van Werkendam ligt een gesloten envelop. Met daarin een naam die volgens De Boer wel eens kans zou kunnen maken de nieuwe naam te worden van de gemeente die per 1 januari 2019 ontstaat na de fusie tussen Aalburg, Werkendam en Woudrichem.

Maar of die naam het echt gaat worden? Dat zal pas duidelijk worden in december. Bovendien hangt het af van de namen die tot 1 oktober worden aangedragen door de bevolking. "Iedereen die wil, kan een naam indienen via de post, de mail of een webformulier. We hopen op veel reacties, want dat geeft iets te kiezen." Mensen die een naam indienen wordt wel gevraagd een motivatie mee te geven. René Bastiaanse, eerder betrokken bij de totstandkoming van de naam Meierijstad, en nu voorzitter van de commissie die zich gaat buigen over de ingediende namen, legt uit dat er wel een aantal criteria zijn. "Een nieuwe naam mag niet te lang zijn, onzinnamen maken geen kans, net als al bestaande namen. Bovendien zijn ook de namen van de drie bestaande gemeenten uitgesloten van deelname. We zoeken naar een naam die de drie gemeenten verbindt, zeggingskracht heeft en misschien ook iets zegt over de geografische ligging van de nieuwe gemeente."

Wanneer de namen zijn ingediend zal de tienkoppige commissie naamgeving, bestaande uit diverse mensen uit de omgeving met de nodige kennis en expertise van de regio, zich over alle namen gaan buigen. "Uiteindelijk worden er vijf namen gekozen. Hun relevantie wordt onderbouwd met een rapport." Uit die vijf namen mogen de drie raden 8 november, afzonderlijk, drie namen kiezen. Aansluitend krijgen alle inwoners van 16 jaar en ouder een stembiljet thuis gestuurd.Tussen 12 en 22 november kunnen inwoners dan hun stem uitbrengen. Ouderen kunnen hun biljet fysiek inleveren in stembussen in de verzorgingshuizen. Overige inwoners kunnen digitaal stemmen. Op 23 november worden de stemmen geteld, waarna op 12 december de nieuwe naam 'geformaliseerd' wordt in een raadsbesluit.


q www.samenwerkendegemeenten-aww.nl