• GDC heeft in de eerste derby van het seizoen Wilhelmina'26 aan de kant gezet.
• GDC heeft in de eerste derby van het seizoen Wilhelmina'26 aan de kant gezet. Foto: Teus Admiraal

Wilhelmina'26 delft in Eethen met 2-0 het onderspit

GDC winnaar Aalburgse twist

eethen • Vijf jaar geleden stonden beide opponenten uit Aalburg voor het laatst tegenover elkaar. Nu in de tweede klasse troffen de Genderen Drongelen Combinatie en Wilhelmina'26 elkaar weer.

Op papier was GDC gezien de ervaring in de eerste en tweede klasse licht in het voordeel. In een derby gelden echter doorgaans andere wetten, al verwachtte de bestuurlijke begeleiding bij de Wijk en Aalburgers wel een moeilijke middag in Eethen. En dat werd het ook.

Wilhelmina'26 had wel het betere voetbal, maar bleef onmachtig in de eindfase. GDC daarentegen benutte efficiënt de kansen en won met 2-0. Maarten van Wijlen en Pascal de Vries maakten het verschil.

Super

De Vries gooide na afloop het shirt dan ook tevreden over de schouder. "Dit voelt super. En zeker tegen Wilhelmina'26. Het was lang geleden en het is altijd een felle pot. De kansen lagen aan beide kanten. Dit is goed voor het moraal. Dat hadden we ook wel nodig. Met 2-0 winnen van Wilhelmina'26 is wel lekker", grijnsde de killer bij GDC.

Trainer Johan van der Werff stapte als verliezer van het veld. De trainer van Wilhelmina'26 was fideel en stak de hand in eigen boezem.

"Wij waren de voetballende ploeg, maar GDC pakt met hun lange ballenvoetbal drie punten en wij nul. De ruimte lag er ook. Het zag er bij vlagen ook redelijk uit, maar we grossierden in de eindfase in balverlies en domme keuzes. Verder hadden de spelers die iets extra's moeten brengen vandaag hun minste dag", kon Van der Werff de nederlaag wel verklaren. "Het ontbrak bij ons ook aan gogme."

Beide ploegen begonnen wel met open vizier aan de Aalburgse twist. Het spel golfde op en neer. Aan beide kanten was het dreigend. De eerste open kans was meteen al voor Wilhelmina'26, maar de treffer ging niet door, aangezien Samuel Hartgers eerst Benjamin Vos onreglementair opzij zette.

Aan de andere kant probeerde Johnny van Mersbergen het met een lang schot. De uithaal spatte van de borst van keeper Martijn Knoop weer het veld in. Ook Wilhelmina'26 bleef op zoek naar de openingstreffer.

Keeper Wesley van der Wardt werd bijna verrast door een afzwaaiende voorzet van Sjoerd de Fijter. Zo bleef het op en neer gaan, waarbij GDC-goalie Van der Wardt echt in de wedstrijd groeide. De sluitpost blokte ook knap een vrije poging van Gerben Vos. Op het half uur viel de openingstreffer aan de andere kant. Keeper Van der Wardt stond met een lange uittrap aan de basis, Pascal de Vries kopte door en Menno Schouten leverde de voorzet af, waarna Maarten van Wijlen de goalie van Wilhelmina'26 verschalkte met een bekeken lob voor de 1-0.

Net voor rust had Pascal de Vries het oordeel al kunnen vellen. De aanvaller van GDC had van dichtbij iets moois in gedachten, maar maaide over de bal heen.

Herpakken

Aan Wilhelmina'26 de taak om zich na rust te herpakken, maar in de eindfase bleef het te vaak mis gaan en het gebrek aan slagkracht begon de Wijk en Aalburgers, die deze competitie nog niet hebben gescoord, op te breken.

GDC was dichterbij om de score te verdubbelen, maar de paal zat Pascal de Vries dwars. Nadat ook Gerben Vos weigerde om de gelijkmaker te verzilveren, hij krulde de bal naast de paal, sloeg GDC twintig minuten voor tijd nogmaals toe.

Joost van Rooijen trok een vrije trap voor het doel en op de doorkopper van Pascal de Vries in de lange hoek had keeper Martijn Knoop geen antwoord. Met de 2-0 was het ook over en sluiten. De angel was er uit bij Wilhelmina'26. Trainer Van der Werff wisselde nog wat, maar het zette geen zoden meer aan de dijk.

Complimenteren

Tot tevredenheid van trainer Marco de Jong. "Aan de ene kant is het wel verdiend, maar Wilhelmina'26 maakte het spel", vond de trainer van GDC. "Maar ze hebben weinig gecreëerd", kon De Jong zijn ploeg toch complimenteren.

"Als wij het beter hadden uitgespeeld, was de uitslag nog duidelijker geweest. Wij hebben wel laten zien dat we bovenin de tweede klasse mee willen doen", besloot De Jong.

GDC heeft dankzij de overwinning inmiddels 4 punten en speelt zaterdag op het gemeentelijk sportpark in Eethen tegen Heukelum.

Wilhelmina'26 sprokkelde in de eerste twee wedstrijden van het seizoen 1 punt bij elkaar en treedt zaterdag aan voor een nieuwe derby.

Op De Ebbe wordt het duel tegen Altena afgewerkt.

Nico van Es