Dit najaar besluit over windmolens langs A2

zaltbommel • Als alles volgens planning verloopt, neemt de gemeenteraad dit najaar een besluit over het plaatsen van windmolens tussen het spoor en de A2.

Tot nu toe wordt uitgegaan van drie windmolens. De gemeenteraad heeft in maart van dit jaar aangegeven eerst meer informatie te willen over de haalbaarheid van het project en pas daarna een beslissing te nemen over de start van de planologische procedure. De Vereniging Windpark Bommelerwaard A2 heeft een onafhankelijk adviesbureau de opdracht gegeven onderzoek te doen naar onder meer de mogelijke effecten van geluid, externe veiligheid en slagschaduw van windmolens op deze plek. Dat meldt de gemeente Zaltbommel op haar website.

Omwonenden

Volgens de gemeente gaat de Vereniging Windpark de komende maanden ook '1 op 1 gesprekken' voeren met mensen die binnen een straal van 750 meter van de beoogde windmolenlocaties wonen. Daarna gaat de vereniging ook praten met omwonenden in de straal van 750 tot 1250 meter vanaf de locaties. De resultaten van de onderzoeken gaan in het najaar naar de gemeenteraad en worden eerst besproken in een carrouselvergadering. Hier kunnen belangstellenden met de politiek meespreken, maar ze moeten zich daar wel voor aanmelden bij de griffie. Na de carrouselvergadering, waarvan de datum nog niet bekend is, volgt de gemeenteraadsvergadering waarin het formele besluit over de start van de planologische procedure genomen moet worden. Als dat een positief besluit is, dan stelt de Vereniging Windpark een concept-ontwerp bestemmingsplan op.

Als de planologische procedure is opgestart, gaat de gemeente Zaltbommel informatieavonden organiseren en kunnen inwoners hun zienswijze indienen. De gemeente vindt het belangrijk dat inwoners, als de windmolens er daadwerkelijk komen, kunnen participeren en hebben dat ook als voorwaarde voor het project gesteld. Dat is bepaald nadat de gemeenteraad daarover in de raad van maart een motie over had aangenomen.