• Danny Buijs op de bank tijdens de oefencampagne van Kozakken Boys.
• Danny Buijs op de bank tijdens de oefencampagne van Kozakken Boys. Foto: Teus Admiraal

'Aan mijn rol verandert niks'

Buijs mag dan wel sinds dit seizoen voor het eerst officieel hoofdtrainer zijn; de 34-jarige Alblasserdammer die in de zomer van 2013 naar De Zwaaier kwam, kan het ook drie jaar later nog steeds niet laten het veld te betreden.

Zoals in het met 2-2 gelijkgespeelde oefenduel met sv Argon, de één na laatste voorbereidingswedstrijd van de Werkendammers. Buijs liet zichzelf daarin invallen voor Raily Ignacio, de nieuwe spits die sinds februari herstellende is van een scheurtje in zijn kruisband. Diezelfde Ignacio kreeg tegen sv Argon in de tweede minuut een flinke schop, vlak onder zijn zwakke knie. Daardoor moest hij al na elf minuten het veld verlaten en dat nog wel terwijl Buijs voorafgaand aan de wedstrijd vertelde dat de spits twintig minuten speeltijd zou krijgen.

Ondanks het uitvallen van Ignacio heeft Buijs weinig reden tot klagen gehad wat betreft de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Met overwinningen op derdedivisionisten Rijnsburgse Boys en Quick Boys en zeer eclatante zeges op hoofdklassers Smitshoek (7-0) en RVVH (5-1) rijst de vraag of de tegenstand in de voorbereiding niet te 'licht' is geweest. Buijs weet niet of dat zo is, maar stelt dat het nagenoeg onmogelijk was om tegen clubs te oefenen die op hetzelfde niveau als Kozakken Boys acteren. "Je hebt maar één Tweede divisie en je ziet dat competitiegenoten niet tegen elkaar willen oefenen. We hadden een oefenwedstrijd gepland staan tegen De Treffers, maar die hebben zij afgezegd omdat we bij elkaar in de competitie zitten. Mij maakt dat niet zoveel uit, want vaak ben je toch dingen aan het uitproberen."

Ook Betaald Voetbalorganisaties (BVO's) staan volgens de oud-speler van onder meer alle drie de Rotterdamse profclubs niet vooraan in de rij om een oefenwedstrijd tegen een Tweededivisionist als Kozakken Boys te spelen.

"BVO's zijn lastig, omdat zij meestal geld vragen en vaak al veel eerder aan hun voorbereiding beginnen. Dan kom je dus al gauw bij onze tegenstanders uit. Toen we de voorbereiding samenstelden wisten we niet wie er op welk niveau zou spelen. Rijnsburgse Boys is gewoon een top-amateurclub, RVVH is ook een prima tegenstander, maar we hebben nu gewoon het geluk dat er gelijk al een behoorlijk niveau wordt behaald. Ons instapniveau ligt hoger dan ik eigenlijk had verwacht, maar in de voorbereiding staat er geen druk op. Straks voor het 'echie' telt winst of verlies pas echt en ik ben benieuwd of we dan nog steeds het niveau behalen wat we tot nu toe hebben laten zien."

Luxeprobleem

'Ons instapniveau ligt hoger dan ik had verwacht'

Selectie-technisch staat de Werkendamse ploeg er in ieder geval riant voor. Op Ignacio en doelman Jesper Hogendoorn na is de 24-koppige selectie wedstrijdfit. Met sterkhouders als Bot, Stout, Jakoba en Powel aangevuld met nieuwe spelers als Ignacio, Sönmez, Binder en Mendes Moreira lijkt een luxeprobleem aanstaande voor Buijs. Zelf ziet hij dat anders. "We hebben een kern van spelers die al vijf, zes jaar hier spelen en een groep die haar derde jaar ingaat. Daar omheen hebben we geprobeerd een aantal gerichte versterkingen te halen. Ik vind dat je op dit niveau een kern van 16 á 17 spelers nodig hebt waarvan je zeker weet dat ze het niveau aankunnen", aldus Buijs.

Buijs kent de Werkendamse club inmiddels op zijn duimpje. Hij gaat alweer zijn derde seizoen in bij Kozakken Boys, maar gek genoeg wordt het pas zijn eerste seizoen als hoofdtrainer.

Geen issue

Zelf vindt hij dat overigens absoluut geen issue. "Aan mijn rol verandert in de praktijk helemaal niks. Het enige is dat ik nu officieel mag zeggen dat ik hoofdtrainer ben. Ik ben nu ook weer vrij om met de pers te praten en dat verbod dat ik aan het einde van het seizoen had gekregen is nu van de baan dus ik weet nu in ieder geval dat er niet meer één of andere 70-jarige man achter een boom staat om foto's te maken om te zien of ik wat zeg tijdens een wedstrijd", aldus Buijs, die refereert aan het verbod dat de KNVB hem oplegde vanwege het feit dat hij na het bekerduel met AZ door de pers werd betiteld als hoofdtrainer.

Buijs maakt van zijn hart geen moordkuil. Hij is overduidelijk allerminst gecharmeerd van de nationale voetbalbond en steekt dat niet onder stoelen of banken. "Ik neem de KNVB al heel veel jaren niet zo serieus meer, maar als je morgen naar een willekeurige andere club gaat kom je veel mensen tegen die dat denken. Dat is het meest schrikbarend. Ach, misschien moet ik zelf wel bij de KNVB gaan werken."

De Tweede divisie, onderdeel van de nieuwe voetbalpiramide en een van de stokpaardjes van de KNVB, gaat voor Kozakken Boys zaterdag van start met de eerste competitiewedstrijd tegen Koninklijke HFC.

Hoog niveau

Buijs weet niet wat hij van de nieuwe tegenstanders moet verwachten, maar verwacht wel dat het niveau hoog ligt.

"Het is een cliché, maar ik denk dat het nu echt zo is: Als je in de Tweede divisie niet je niveau haalt, kun je elke week de rekening gepresenteerd krijgen. Je kunt het je niet permitteren om tachtig procent te zijn. Daar kom je gewoon niet mee weg, maar als we ons niveau halen zijn we in staat om van iedereen te winnen. Daar ben ik van overtuigd."