• Pim Achterkamp passeert als eerste de finishlijn.
• Pim Achterkamp passeert als eerste de finishlijn. Foto: Teus Admiraal

Pim Achterkamp rapste in Lus van Almkerk

almkerk • De Lus van Almkerk stond zaterdag bol van de strijd. De winnaars waren echter afgetekend met Jochem Uithoven bij de Regiorecreanten en Pim Achterkamp bij de Amateurs/Sportklasse.

Het peloton bij de Regiorecreanten beet de spits af. Zij kregen 40 kilometers voor de wielen in het rondje door de straten van de dorpskern. Het bleef lang rustig. Cor de Graaf uit Zuilichem probeerde als eerste weg te komen. Vervolgens probeerde Jochem Uithoven uit Andel het met meer succes. In zijn wiel kreeg de oud-marathonschaatser uit Andel nog twee renners mee. Dat waren de plaatselijke Martin Nederveen en Xander Moerman uit Lexmond. Lang bleef het trio niet bij elkaar. Uithoven gaf nog maar eens gas en zijn metgezellen vielen terug in het peloton. Uithoven stampte vervolgens flink door en liet zich in de laatste ronden niet meer achterhalen. Solo kwam hij als winnaar over de finish.

Amateurs

In het hoofdnummer bij de Amateurs/Sportklasse stond een groot pact aan de start. Direct was er strijd om weg te komen. Dat lukte drie renners, onder wie ook de pas 16-jarige Thymen Arensman uit Deil. Twee man probeerden het gaatje nog te overbruggen, maar zonder succes. Ook Robert van Dalen uit Giessen had de slag gemist. Het trio in de kopgroep met ook Pim Achterkamp uit Rotterdam en Frans van Winden uit Bergschenhoek liep verder uit.

De twee routiniers lieten jongeling Arensman uit Deil het meeste kopwerk doen. Daarachter probeerde Robert van Dalen het peloton nog wel op gang te trekken, maar zonder succes. In de finale mocht het trio voorop uit gaan maken wie de Lus van Almkerk op zijn naam mocht schrijven. Gezamenlijk begonnen ze aan een lange sprint richting de finish.

Routinier Achterkamp kroop in het wiel van Arensman en spurtte de jongeling uit Deil er uit. Van Winden had de kracht niet meer en moest genoegen nemen met de derde plaats. Thymen Arensman moest ook leven met zijn tweede plaats. "De laatste ronden werd mij de kop opgedrongen. Achterkamp heeft veel meer ervaring en begon frisser aan de sprint. Ik ben pas 16 jaar en tactisch nog niet zo goed", aldus de jongeling uit Deil.

Kans

De 33-jarige winnaar Pim Achterkamp kon er niet mee zitten. "In een klein groepje heb ik wel kans. Dat wist ik", lachte de Rotterdammer, die afgelopen donderdag al won in Oostvoorne en met de winst in Almkerk zijn vierde overwinning van het seizoen kon vieren.

Voor Robert van Dalen uit Giessen restte de vierde plaats.


Nico van Es