• De fietsers en het verzorgingsteam van Tour de Élancourt.
• De fietsers en het verzorgingsteam van Tour de Élancourt. Foto: Peter Honcoop Fotografie

Teller van Tour de Élancourt staat al op 13.000 euro

Fietsen voor verbondenheid

wijk en aalburg • Bij de gemiddelde Nederlander zal Élancourt niet direct een belletje doen rinkelen. Evert en Miranda Vos uit Wijk en Aalburg kennen de Franse plaats, op een steenworp afstand van Parijs, inmiddels als geen ander. Dat komt niet door de vele toeristische bezienswaardigheden, maar door hun protestantse geloofsgenoten daar, die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. "Het grootste deel van Frankrijk is katholiek en daarom krijgt de Temple Protestant du Gandouget in Élancourt geen overheidssteun. Ze moeten daar zelf hun broek ophouden", vertelt Evert. Zelf zag hij al meerdere malen hoe het kerkgebouw eraan toe was. Het voormalige supermarktpand in Élancourt kwam eind vorige eeuw in handen van de protestantse geloofsgemeenschap, die voorheen samenkwam in een hotelkamer en later in een boekenzaak. De toenmalige predikant zag echter kans om, met de eveneens protestantse burgemeester van Élancourt, een huurcontract voor vijftien jaar af te sluiten en met steun van zendingsorganisatie Mission to the World en in Nederland de Gereformeerde Zendingsbond (GZB) kon er onder minimale omstandigheden gekerkt worden. Een jaar later, toen Evert, werkzaam bij een installatiebedrijf, via een collega hoorde over Élancourt en een paar dagen vrij nam om er een kijkje te gaan nemen, zag hij pas hoe het gebouw eraan toe was. "Met vrienden en collega's zijn we in de jaren die volgden meerdere keren terug geweest om daar te gaan klussen." In 2005 leek het project, na de voltooiing van een eenvoudige inpandige pastorie voor de inmiddels nieuwe predikant, eindelijk klaar. De kerkgangers gingen het zelf proberen te rooien. Maar als Evert en Miranda in 2012 de predikant weer spreken tijdens een bijeenkomst van de GZB in Nederland, blijkt dat de financiën toch echt een probleem zijn. De gemeente is (nog) te klein om de kosten alleen te dragen. Het echtpaar klopt uiteindelijk aan bij de diaconie van hun eigen kerk, de hervormde gemeente in Wijk, met het verzoek om iets te kunnen betekenen voor de zustergemeente in Frankrijk. Élancourt wordt voor vier jaar een diaconieproject en wordt jaarlijks met 2500 euro ondersteund. Bovendien organiseert een actiecomité verschillende acties voor Élancourt, met in september het hoogtepunt: de eerste Tour de Élancourt, een sponsorfietstocht van Élancourt naar Wijk en Aalburg van zo'n 530 kilometer, die in vier etappes wordt afgelegd. Sinds eind maart wordt drie keer per week in groepsverband getraind door de fietsers, legt Miranda uit. "En daar doen ook fietsers aan mee die niet naar Élancourt gaan. De sfeer in de groep is heel goed. Er is al geopperd om ook na september dit groepsfietsen er in te houden."

Het is die onderlinge verbondenheid die in meer aspecten van de sponsortocht doorklinkt. Niet alleen fietsen in september leden van de hervormde gemeente Wijk mee, ook kerkgangers uit omliggende dorpen hebben zich bij het gezelschap aangesloten. "Je bent dus ook nog eens interkerkelijk bezig", stelt Kees Oomen, die vanwege een enkeloperatie veroordeeld is tot de verzorgingsploeg, tevreden vast. "En ook voormalig huisarts Willem Lubbers, die verder niet verbonden is aan onze kerk, gaat mee. Dat is nou juist zo mooi aan dit project." Ondertussen wordt ook de stand voor de protestantse kerk in Élancourt goed in de gaten gehouden. Inmiddels staat de teller dankzij gulle giften en bijdragen van bedrijven aan het wielertenue al op 13.000 euro en dat is ver boven verwachting. "We dachten dat we met 200 euro sponsorgeld per persoon al ruig deden", klinkt het lachend. Opvallend is het bijbelvers dat de groep fietsers op het tricot draagt: 1 Tim. 6:12a, oftewel 'Strijd de goede strijd van het geloof'. "Wij mogen zo onze geloofsgenoten in Élancourt bemoedigen en ondersteunen om hun eigen geloof te kunnen blijven belijden. Wij voelen ons ook verbonden met elkaar."

Op dinsdagavond 30 augustus wordt nog een informatie- en contactavond voor alle betrokkenen bij de Tour de Elancourt gehouden. De bijeenkomst begint om 19.30 uur in Rehoboth.