Tijningenplas wordt 'net en rustig' gebied

zaltbommel • Als het aan de omwonenden van de Tijningenplas ligt, wordt de plas een 'net' en rustig' recreatiegebied met veel mogelijkheden voor verschillende sportieve activiteiten.

Het plan voor de herinrichting kwam naar voren uit een brainstormsessie met 65 omwonenden. Een werkgroep van vijfiten personen is samen met wijkcoördinator Jos Meerssman verder aan de slag gegaan met alle opmerkingen en suggesties.

De Tijningenplas, ook wel Put van Zanen genoemd, wordt opgeknapt en er komt ruimte voor nieuwe activiteiten. Zo komen er een speelstrand, een zone voor vissers, een zwemzone, een hondenspeelveld, faciliteiten voor duikers, een kanosteiger, een grasveld voor bootcamp, een trimparcours en afstandsmarkering voor sporters.

Ook komt er aandacht voor verlichting, onderhoud van groen en het aanpakken van zwerfvuil. Omwonenden en gemeente hebben afgesproken dat er geen grote commerciële activiteiten mogen plaatsvinden. Ook overnachten is niet toegestaan.

Volgens wethouder Han Looijen is de plas straks geschikt als zwemvoorziening en een voorziening voor honden, 'een wens van velen', in combinatie met mogelijkheden voor sport. "Dat is mooi, maar nog mooier is het dat dit een door de omgeving bedacht en gewenst plan is."

De brainstormsessie vond al in maart van dit jaar plaats. "Naast leuke ideeën was er ook zorg bij de omwonenden naar de gevolgen van eventuele nieuwe activiteiten voor de omgeving", zo laat gemeente Zaltbommel weten. De werkgroep heeft de gewenste activiteiten rond de plas verdeeld over de ruimte. "De gemeente zet met deze werkwijze een stap in de uitbouw van het gebiedsgericht werken", aldus de gemeente. "Hierbij hebben inwoners van Zaltbommel inspraak in wat er in hun leefomgeving gebeurt en nemen daarbij ook hun verantwoordelijkheid."

De gemeente gaan de ideeën nu verder uitwerken tot een plan van aanpak. Het echte werk begint in 2018 omdat er dan weer geld beschikbaar is uit het Fonds Bovenwijks.