'Zwakke plekken nu al aanpakken'

zaltbommel • De stichting uitte in juni haar zorgen over de toename van het goederenvervoer bij instanties als de gemeente Zaltbommel, de Veiligheidsregio, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, ProRail, en bij gemeentelijke en provinciale politici. "Er kan niet gewacht worden tot 2025. Het kan ieder ogenblik te laat zijn."

In 2025 wordt het traject Meteren-Boxtel waarschijnlijk opgenomen in het basisnet, wat betekent dat er structureel goederenvervoer toegestaan is. Pas dan moeten wettelijk maatregelen genomen worden.

Oude brug

Veiliger Zaltbommel heeft onder andere twijfels over de kwaliteit van oude spoorviaducten, bruggen en tunnels. Die worden volgens de stichting twintig keer zo zwaar belast als waar rekening mee is gehouden bij het ontwerp. Het gaat onder andere om de spoorbrug over de Waal en het viaduct over de Waalbandijk, in gebruik genomen in 1869.

ProRail schrijft in een reactie dat alleen de pijlers van de spoorbrug zo oud zijn en dat die zo sterk zijn gemaakt dat ze 'de eeuwen kunnen trotseren'. Sinds 1998 controleert ProRail de brug ook nog eens elk half jaar. "Pijlers en brug zijn in goede staat en bestand tegen de huidige belasting", is de conclusie. De stichting vindt het vreemd dat ProRail alleen praat over bruggen en niet over aquaducten en tunnels.

Overweg

Veiliger Zaltbommel pleit ook al lang voor het weghalen van de overweg bij Sachem, omdat een overweg altijd extra risico op ongelukken geeft. Een treinongeluk zo dicht bij de chemische fabriek kan grote gevolgen hebben. De gemeente Zaltbommel wil hier niet aan, omdat zonder deze overweg mensen niet snel genoeg weg kunnen van het bedrijventerrein Van Voordenpark als daar een calamiteit plaatsvindt. ProRail houdt bij het beoordelen van overwegen geen rekening met risico's die niet direct met het spoor te maken hebben, zo staat in de antwoordbrief. Verwijderen van de overweg is bovendien geen besluit dat ProRail kan nemen, dat moet het ministerie doen. Dat is ook het algemene antwoord van ProRail op de zorgen van Veiliger Zaltbommel: "Als uitvoeringsorganisatie wachten wij de reactie van het ministerie af."

Het ministerie heeft nog niet gereageerd op de brandbrief, en ook nog niet op de brief die de gemeente Zaltbommel in juni heeft gestuurd. Daarin vraagt de gemeente het wachtspoor bij Sachem te verplaatsen.

De gemeente Zaltbommel verwijst in haar eigen reactie op de brandbrief ook naar deze actie richting het ministerie. Daarnaast wijst de gemeente de stichting op twee andere brieven aan staatssecretaris Dijksma, die Zaltbommel mede ondertekend heeft. De gemeente wacht voorlopig de analyse af die de staatssecretaris aan de Tweede Kamer heeft beloofd over de oorzaak van het forse aantal goederentreinen met gevaarlijke stoffen in 2015.

Maar wijzen naar het ministerie is 'struisvogelpolitiek', vindt Wiel Peeters van de Stichting Veiliger Zaltbommel.

"Spoorse plannen hebben altijd een voorbereidingstijd van tien jaar. Wie kan beter dan een gemeente laten verkennen wat de consequenties zijn? Omdat het economisch belang nu eenmaal voorgaat, moet er maar munt uit geslagen worden: direct beginnen met de zwakke plekken aanpakken, met als eerste de hotspot Sachem."


Janneke Boogaard