• In de tuin staan tweeduizend soorten planten.
• In de tuin staan tweeduizend soorten planten. Foto: Geldersch Landschap

Oude Moestuin opent haar deuren

brakel • De Oude Moestuin op landgoed Brakel opent op de zondagen 7 en 21 augustus van 13:00 tot 17:00 uur de deuren voor het publiek. De toegang is gratis.

In de Oude Moestuin groeien zo'n tweeduizend planten, waaronder kruiden, inheemse planten en vele kuipplanten. Een groot gedeelte hiervan is zeldzaam. De gedeeltelijk ommuurde moestuin op de oude voorburcht is oorspronkelijk in 1768 aangelegd en in 1981-1982 gerestaureerd. De ligging van de tuin is prachtig te midden van de hoge bomen van het park. Langs de oude tuinmuren zijn allerlei klimplanten te vinden. Een groot gedeelte van de kruiden en inheemse planten is zeldzaam. Centraal in de tuin staat een put met oude pomp, onder een berceau met afdak. Het geheel is begroeid met wilde kamperfoelie, bosrank en kiwi. In de kas staan onder meer 75 verschillende soorten tomaten. Achter de kas ligt een veenmoerasje. Blikvanger is de bananenboom.
De plaats van wat nu de Oude Moestuin is, was vroeger een gedeelte van het kasteel. De tuin is in 1768 aangelegd, gelijktijdig met de bouw van wat nu Huis Brakel is en deed dienst als moestuin. In de tuin stond een oranjerie die in de wintermaanden de oranjeboompjes herbergde. De oranjeboompjes dienden als aankleding van huis Brakel. Nu staat er een kas op de plek van de voormalige oranjerie. Geldersch Landschap & Kasteelen kocht het landgoed in 1972 van de familie Van Dam van Brakel en in 1981/82 is de tuin geheel gerestaureerd. Hiermee heeft de Oude Moestuin weer haar vroegere functie teruggekregen. Sinds 1982 wordt de tuin onderhouden door het vrijwilligersechtpaar Ermstrang.