Ondanks bezwaar lijkt fracken onvermijdbaar

veen • In het dorpshuis in Veen werd begin juli een informatiebijeenkomst gehouden over fracking naar gas. Vermilion wil via een boortoren aan de Zwaansheuvelsedijk op die manier naar gas boren.

De bijeenkomst kon zich niet verheugen op massa's bezoekers, maar dat betekent niet dat iedereen het fracken met gejuich ontvangt. Zowel Altenatuur als stichting Maasdijkbelang tekenden bezwaar aan tegen de omgevingsvergunning voor de boortoren. Verderop in deze krant legt de natuurbeschermingsvereniging uit wat de voornaamste bezwaren tegen het proces zijn. Overigens verwacht de vereniging het fracken niet tegen te kunnen houden. "Wettelijk gezien kunnen we nu geen bezwaar maken tegen het fracken op zich, dat kan pas na 1 januari 2017. Dat betekent dat ze waarschijnlijk nog dit jaar in Veen gaan beginnen." Volgens Johan Koekkoek van Altenatuur is het ministerie van Economische Zaken, na het dichter draaien van de gaskraan in Groningen, op zoek gegaan naar andere mogelijkheden om aan gas te komen. En daar zijn door EZ, over de lokale overheden heen, ook vergunningen voor afgegeven.

Het fracken in Veen is een zogenaamde 'light' versie van het proces. Dat wil zeggen dat alleen gebruik wordt gemaakt van chemicaliën bij het breken van de gesteentelaag waar doorheen geboord moet worden om bij de gasbel te komen. Voor het eigenlijke winnen van het gas worden geen chemicaliën gebruikt. Er wordt uiteindelijk op ruim twee kilometer diepte geboord. Volgens Vermilion is dat zonder gevaar, hoewel zij erkennen dat ze dat nooit helemaal zeker kunnen weten. "Dat is wat ik iedere keer te horen krijg. Maar het gebruik van die stoffen zit me wel dwars." Koekkoek houdt dan ook vinger aan de pols en heeft regelmatig contact met Lonneke Kriesels van Economische Zaken. "Ze helpt me goed en houdt me ook prima op de hoogte. Maar ook zij kan geen garanties geven."

Altenatuur vermoedt dat er zo'n ruim tien jaar gas aan de Zwaansheuvelsedijk in Veen gewonnen kan worden. "Het staat niet in verhouding met Groningen, de gasbel daar is met een factor duizend groter."