• Kees Pruissen aan het werk in de nieuwe bedrijfsruimte.
• Kees Pruissen aan het werk in de nieuwe bedrijfsruimte. Foto: Teus Admiraal

Kees Pruissen maakt een nieuwe start

genderen • Een half jaar na het sluiten van zijn bedrijf in Eethen, maakt Werkendammer Kees Pruissen (59 jaar) een doorstart in Genderen. Metaal Draaierij Genderen (MDG) hield zaterdag open dag in de gloednieuwe bedrijfshal aan de Hoofdstraat.

Daar kon het publiek kennis maken met de 'verspanende techniek' oftewel allerlei vormen van materiaalbewerking. MDG is gespecialiseerd in CNC (computergestuurd) draaien en frezen van staal, maar ook aluminium en kunststof.

Het was pure pech waardoor het vorige bedrijf failliet verklaard werd. Na een moeilijke periode kon Kees weer voldoen aan zijn betalingsverplichtingen, totdat één leverancier toch naar de rechter stapte. "De rechter heeft toen een document niet goed gelezen en het faillissement uitgesproken", vertelt Kees. "Achteraf gaf de rechter dat ook toe. Maar de uitspraak was al gedaan. Op dat moment kun je twee dingen doen: een langslepend hoger beroep instellen of een doorstart maken. Ik heb voor dat laatste gekozen, dat ging een stuk sneller."

Bij zijn keuze speelde vooral mee dat zijn opdrachtgevers heel positief reageerden. "Ze zeiden begrip te hebben voor mijn situatie en dat ze zouden wachten tot ik weer in bedrijf was", vertelt Kees. En dus maken hij en zijn trouwe medewerker Ton van Burgel lange dagen om het werk af te krijgen. Bij het bedrijf komen vooral halffabrikaat materialen binnen, zoals bijvoorbeeld koppelbussen voor damwandverankering, maar ook spullen voor de scheepvaart en voor satelliet-volg-techniek. In de riante werkplaats, waar voorheen een autobedrijf was gevestigd, wordt alles perfect op maat gemaakt. "Dit pand heeft een goede uitstraling", vindt de ondernemer. "En bovendien is het een stuk goedkoper dan ons vorige gebouw in Eethen." Het bedrijf is gevestigd in een woonwijk, maar dat is geen probleem. MDG valt in milieucategorie 2, wat onder meer inhoudt dat er niet wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen en er geen las- en snijbrand werk plaatsvindt. Ook de geluidshinder is zo laag mogelijk door de machines op de juiste manier af te stellen.

Emplio Vita

Naast de verspanende werkzaamheden heeft Kees nog een activiteit, het maken van de Emplio Vita. Dat is een apparaat waarmee je in huis of op je werkplek de aardstralen oftewel Schumannresonantie kunt beïnvloeden, waardoor je bijvoorbeeld minder pijn hebt of beter slaapt. Het klinkt een beetje zweverig, maar het werkt. Kees is daar zelf het wandelende bewijs van. "Ik heb jarenlang ernstige knieklachten gehad", vertelt hij. "Sinds ik dit apparaat in huis heb staan zijn die klachten zo goed als weg."

Britta Alink