Werkendam dient zienswijze A27 in

werkendam • Rijkswaterstaat zal vanaf 2019 starten met de verbreding van de A27 tussen Houten en Hooipolder. De minister heeft onlangs het Ontwerptracébesluit (OTB) daarvoor vastgesteld, dat nog tot 21 juli ter inzage ligt. Alleen diegenen die een zienswijze hebben ingediend, kunnen na een definitief besluit een beroepsprocedure instellen bij de Raad van State.

Dat Rijkswaterstaat een tweede Merwedebrug met daarop vier rijstroken naar het zuiden gaat bouwen, juicht iedereen in de regio toe. Ook de drie rijstroken over de bestaande Merwedebrug richting het noorden is een goede stap vooruit. Echter door bezuinigen in het project komt er tussen Werkendam en Raamsdonksveer slechts aan beide zijden een spitsstrook, die niet altijd open is, waardoor er op sommige momenten nog steeds twee keer twee rijstroken beschikbaar zijn, wat niet anders is dan nu. Ook worden de op- en afritten bij Werkendam en Hank zodanig aangepast en/ of verplaatst dat de situatie er niet overal beter op wordt en waarbij ook de veiligheid voor fietsers (scholieren) verslechtert. Tijdens de behandeling in de commissie Grondgebied afgelopen juni bleek dat alle partijen het gevoel hebben dat Rijkswaterstaat niet heeft geluisterd en dat maatwerk ontbreekt. Ook met de inbreng tijdens de inloopavonden is niets gedaan bij het maken van het huidige A27-ontwerp. Volgens RWS komt dat doordat er slechts een beperkt budget beschikbaar is om ook daadwerkelijk maatwerk te kunnen leveren aan het project en deze regio.

Burgerraadslid Peter Boogaarts (ChristenUnie) heeft daarom het initiatief genomen om met alle politieke partijen van Werkendam om tafel te gaan zitten met als doel samen in kaart te brengen wat de gemeente niet wenst en wat wel nodig is. Na een kort maar intensief traject is Werkendam er uit en is er een gezamenlijke zienswijze opgesteld namens alle politieke partijen van Werkendam. Deze is dinsdagavond unaniem vastgesteld door de gemeenteraad. De gemeente Werkendam geeft met een unaniem gedragen zienswijze een niet mis te verstaan signaal af aan Rijkswaterstaat om maatwerk te leveren. Boogaarts voegt daaraan toe dat als nu duidelijk op schrift staat wat de gemeente wèl wil, er bij provincie en in de tweede kamer geprobeerd kan worden om een beter resultaat voor de A27 in de regio te krijgen. Zo verstrekt de provincie onder andere subsidies voor maatregelen om de leefbaarheid te vergroten en zullen er in september tijdens de miljoenennota nog extra meevallers her en der verdeeld worden.