PA: 'Mestverwerker bedreigt gezondheid'

meeuwen • Progressief Altena maakte zich ernstige zorgen over de komst van een mestverwerker in Meeuwen. De gezondheid is in gevaar en de mestverwerker is er alleen om het overschot in Oost-Brabant op te lossen.

"De mestverwerker gaat geen dienst doen om een mestoverschot voor agrariërs uit de omgeving te verwerken (want dat is er niet), maar alleen om het overschot in Oost-Brabant op te lossen", schrijft Progressief Altena in een persbericht, waarin de partij nog maar eens de tegenargumenten uiteen zet. "Waarschijnlijk wordt straks mest uit de Peel aangevoerd om in Meeuwen te worden verwerkt. Misschien positief voor een transportbedrijf, maar niet voor het milieu en voor de gezondheid van omwonenden."

In Oss en dorpen in de Peel wordt heftig actie gevoerd tegen de komst van mestverwerkers, 'omdat men daar op de hoogte is van de mogelijke risico's en overlast die deze installaties met zich meebrengen'.

In Aalburg blijven deze gevolgen vooralsnog onderbelicht, stelt Progressief Altena.

"Het gaat dan over aspecten als verkeersveiligheid, geluidshinder, fijnstof, verspreiding van ziekteverwekkers, geurhinder, lozing van hormonen en antibiotica op oppervlaktewater, giftige stoffen, ontploffings- en brandgevaar. Ook bij goede voorzorgsmaatregelen leiden deze aspecten tot een cumulatie van gezondheidsrisico's."

Bezwaar

Het ontwerpbestemmingsplan lag tot deze week ter inzage op het gemeentehuis in Wijk en Aalburg. Natuurbeschermingsvereniging Altenatuur maakt als belanghebbende bezwaar tegen dit ontwerp en Progressief Altena staat daar volledig achter. "Een mestverwerker in het Land van Heusden en Altena is volgens Progressief Altena overbodig en vanuit het voorzorgprincipe onacceptabel. Volksgezondheid en leefbaarheid mogen niet ondergeschikt worden gemaakt aan economische belangen."

Ondertussen is ook de provincie Noord-Brabant een discussie gestart met burgers, natuurverenigingen en de Brabantse Milieu Federatie (BMF) om een nieuw mestbeleid te formuleren.

Ook agrariërs en veevoerproducenten zijn vertegenwoordigd.