• De lekkerste spareribs van de regio zijn te koop in Almkerk.
• De lekkerste spareribs van de regio zijn te koop in Almkerk. Foto: Marjo van Andel

Almkerk heeft de lekkerste spareribs

almkerk • Liefde en vakmanschap. Dat zijn de geheime ingrediënten van de spareribs die keurslager Theo Barten verkoopt. Succesvolle ingrediënten, want de spareribs van het Almkerkse filiaal, gerund door slager Dennis Ruymaekers zijn de lekkerste in het Land van Heusden en Altena.

Keurslager Theo Barten is alweer een jaar of vier gevestigd in Almkerk, slager Dennis runt de slagerij inmiddels twee jaar. "In de afgelopen jaren heb ik er, samen met het team, eerst voor gezorgd dat de basis goed is. Het allerbelangrijkste vind ik dat klanten weten dat er bij ons een eerlijk stukje vlees te koop is." Nu die basis staat, is het tijd om verder uit te bouwen. Dat doet Dennis onder andere door mee te doen aan wedstrijden. En het resultaat mag er zijn: in het totaal klassement van het landelijk kampioenschap van de Sparerib Trophy eindigden de spareribs uit Almkerk op de vijfde plaats. "Je stuurt de spareribs in voor een eerste keuring. Dan worden ze getest op onder andere smaak, kleur en structuur. Na die keuring zaten we bij de tien slagers die doorgingen naar de finaleronde. Het vlees wordt dan opnieuw ingestuurd, maar er komt ook iemand onaangekondigd naar de winkel." Over het geheim van de lekkerste sparerib van Heusden en Altena wil de gepassioneerde slager niets kwijt. "Liefde en vakmanschap. En verder ga ik er echt niets over vertellen", lacht Dennis. Wel zegt hij dat hij het een kunst vindt om dit stukje vlees zoet-pittig te laten smaken, maar toch lekker. "Je proeft echt het vlees, niet alleen de kruiden. En het vlees valt van de botjes af, zoals het hoort." Sinds de eervolle vermelding van de Almkerkse spareribs, gaan er een hoop doorheen in Almkerk. "Dat had ik eigenlijk niet verwacht, dat er zoveel respons zou komen. Erg leuk!"

Overigens krijgen ook de klanten die geen spareribs kopen waar voor hun geld in Almkerk. "Keurslager Theo Barten levert een eerlijk stukje vlees. Door het in de markt zetten van onder andere vlees van het Rivierenlander rund weten we precies van boer tot bord wat er gebeurt. Zo'n zelfde formule is er ook met een varkensboer. En dat past in de ontwikkeling dat mensen steeds bewuster bezig zijn met eten. Daarom zijn ze in de worstenmakerij van Theo Barten ook bezig met zoutreductie, en werken we aan marinade die allergeen vrij is." Daarnaast staat bij Dennis service in een hoog vaandel. "Klanten kunnen bij ons altijd terecht, ook voor speciale zaken. Eigenlijk is alles mogelijk. Bovendien is de klant bij ons geen nummer. We leveren service met een glimlach. Ik vind dat mensen met een voldaan gevoel de winkel moeten verlaten en daarvoor moet ook de sfeer in de winkel goed zijn." Die instelling levert de Almkerkse slager geen windeieren op. Binnenkort wordt de slagerij uitgebreid. Er komt een verdieping op het pand aan de Voorstraat voor onder andere kantoorruimte. Daarnaast zal er een koelcel extra worden geplaatst. "We hebben namelijk ruimtegebrek, er is steeds meer vraag, we krijgen het bijna niet meer opgeslagen."