• Minister Kamp genoot, met dochter en kleindochter, zichtbaar tijdens zijn bezoek aan de Havendag.
• Minister Kamp genoot, met dochter en kleindochter, zichtbaar tijdens zijn bezoek aan de Havendag. Foto: Teus Admiraal

Minister Kamp voelt zich bevoorrecht tijdens bezoek aan Havendag

'In Werkendam is het leven nog goed'

werkendam • Minister Kamp van Economische Zaken was zaterdag speciaal naar Werkendam afgereisd om de vlootschouw van de achtste Havendag in Werkendam af te nemen. Tijdens de schouw nam nam hij ook het Werkprogramma Maritieme Maakindustrie in ontvangst.

Voordat de vlootschouw van start ging, werd eerst de scheepsboeg aan de rotonde Dijkgraaf Den Dekkerweg/ Borcharenweg gedoopt. In eerste instantie zou de echtgenote van minister Kamp deze doop voor rekening nemen. Zij was echter verhinderd, maar de minister had zelf voor een oplossing gezorgd. Hij was nu namelijk in gezelschap van zijn kleindochter en dochter, die ook de doop voor haar rekening nam. De dochter van minister Kamp nam de doop van de scheepsboeg, geschonken door Werkendam Maritime Industries, voor rekening. Rolf Maliepaard, voorzitter van WMI, vertelde tijdens de vlootschouw meer over het geschenk. "De scheepsboeg op de rotonde staat symbool voor de samenwerking tussen ondernemers en gemeente en dient als toegangspoort naar Werkendam." Maliepaard zei dat de 35 maritieme ondernemers die zich in WMI verenigd hebben zich gelukkig prijzen met een college dat bereid is samen met hen een professionele agenda uit te rollen. "Samenwerking en kennisdeling van bedrijfsleven en overheid. Daar hoort de Havendag, een tweejaarlijks evenement dat nu voor de achtste keer wordt gehouden, zeker bij. Het laat zien dat we een dynamische haven hebben, met volop aandacht voor jeugd en techniek."

Aan boord van de Zilvermeeuw kreeg minister Kamp tijdens de vlootschouw ook het Werkprogramma Maritiem Maakindustrie aangeboden. Tijdens de overhandiging werd benadrukt dat het hierbij gaat om een unieke rijksbrede samenwerking waarin het ministerie van Economische Zaken het voortouw heeft genomen. De heer de Graaf, managing director Netherlands Maritime Technology, die het programma overhandigde, benadrukte dat Werkendam een belangrijke plaats inneemt, als derde binnenvaarthaven van Nederland. "Ik ben trots op ondernemers die investeren in ontwikkelingen voor de toekomst."

Evenwichtige samenleving

Hoewel minister Kamp vol aandacht de officiële onderdelen van de vlootschouw doorstond, bleek al snel dat hij zijn ogen uitkeek. Net als zijn kleindochter overigens, die tijdens het speechen van haar opa meer aandacht had voor de vele verschillende schepen die voorbij kwamen varen. "Ik ben een bevoorrecht mens dat ik hier op mijn vrije dag mag zijn. Dit is echt geweldig om mee te maken. Het is bijzonder wat Nederland allemaal zou kunnen zien als ze in Werkendam zouden zijn. In Werkendam is het leven nog goed. Een evenwichtige samenleving, en wat een geluk als je daar deel van mag zijn."

Kamp voegde zich vervolgens snel op het dek van de Zilvermeeuw om samen met dochter en kleindochter zichtbaar te genieten van de passerende schepen tijdens de vlootschouw. Vol interesse keek hij vervolgens ook rond op het innovatieve binnenvaartschip Jolina, waar hij zich door de schipper uitgebreid liet informeren over alle aspecten van het schip, en de binnenvaart. Zijn kleindochter zag haar kans schoon en nestelde zich al snel op de stoel van de schipper.

Na het bezoek aan het schip voer de Zilvermeeuw nog een rondje door de havens van Werkendam waar goed was te zien dat er weer veel tijd en energie aan de organisatie van deze achtste havendag was besteed. En niet voor niets: het publiek wist Werkendam deze dag, die gelukkig ook redelijk droog verliep, weer te vinden.

De kleindochter van minister Kamp bedankte aan het einde van het officiële gedeelte voor 'een hele gezellige dag'. Grootvader Kamp voegde eraan toe dat hij het fantastisch had gehad. Om vervolgens met dochter en kleindochter nog een bezoek te brengen aan de diverse activiteiten op de wal.