Gemeenteraad mag zich in oktober over voorstel buigen

Werkendamse baden sluiten geen optie

werkendam • De gemeente Werkendam wil per 1 januari 2019 bezuinigen op de zwembaden Werkina in Werkendam en Bijtelskil in Sleeuwijk. Momenteel kosten beide baden de gemeente jaarlijks 600.000 euro. Dat moet volgens de gemeentelijke begroting met 250.000 gereduceerd worden. Maar hoe? Donderdag presenteerde adviesbureau Drijver en Partners in de raadzaal een rapport over de toekomst van beide baden. Liefst zes scenario's passeerden de revue. Van beide baden sluiten (scenario 3) tot het bouwen van een overdekt combibad (scenario 6). Beide uiterste opties zullen echter volgens de onderzoekers niet haalbaar zijn. Het sluiten van beide baden en daar niets voor in de plaats heeft een te grote maatschappelijke impact. Voor de bouw van een combibad is er onvoldoende markt.

De mogelijkheden om zwemmend Werkendam en Sleeuwijk tegemoet te komen liggen meer verscholen in de andere vier opties. De sluiting van één bad (scenario 2), dus Bijtelskil of Werkina, levert respectievelijk 178.000 of 180.000 euro op. De optie kent dan echter een groot bezoekersuitval. Het sluiten van beide baden en daar voor in de plaats twee nieuwe buitenbaden (scenario 5) levert niet de gewenste bezuiniging op, slechts 51.000 euro.

Eén nieuw bad

Beide baden bestaande baden sluiten en daar voor in de plaats één nieuw bad op een nieuwe locatie (scenario 4) bespaart wel het meeste geld (278.000 euro), maar volgens de onderzoekers is hier ook sprake van een grote maatschappelijke impact.

Rest scenario 1: de instandhouding van beide baden, maar dan met een groot aantal verbetermaatregelen. Die verbetermaatregelen (lees: bezuinigingen) moeten dan gezocht worden in een weersafhankelijke openstelling, efficiëntere personele inzet, het inzetten van vrijwilligers, aanscherpen van tarieven, minder energiegebruik en een lager kwaliteitsniveau voor groot onderhoud. Deze keuze brengt een jaarlijkse besparing van 177.000 euro. Dit is weliswaar onder het beoogde streefbedrag van 250.000 euro, maar lijkt zowel in Werkendam als in Sleeuwijk toch het hardst toegejuicht te worden. "Als nu de gemeente het te bezuinigen bedrag omlaag brengt naar 200.000 euro en de partners doen aan de andere kant ook nog wat richting die twee ton, is iedereen tevreden", klonk het bemoedigend op de publieke tribune. Diverse genoemde verbetermaatregelen lijken een haalbare kaart. Zo constateerde het adviesbureau dat de watertemperatuur buiten alle proporties is. "We verbaasden ons dat die 25 graden is, terwijl 21 graden overal gemeengoed is", merkte een medewerker van het adviesbureau op. De komende drie weken mag de inputgroep, bestaande uit een afvaardiging van de raad, de stichtingsbesturen van de zwembaden en de drie zwemverenigingen, zich buigen over de voorstellen om vervolgens advies uit te brengen aan het college. In september zal ook de commissie Inwoners advies uitbrengen, waarna in oktober de raad moet beslissen hoe de toekomst van zwemminded Werkendam er uit komt te zien.

Zwembehoefte groot

Drijver en Partners had onder de inwoners van Werkendam ook de zwembehoefte gepeild.

"En die is heel groot, voor beide baden", merkte het adviesbureau op. Zowel Bijtelskil als Werkina begroeten jaarlijks elk 40.000 bezoekers. "In Sleeuwijk is er sprake van ruim zeven bezoeken per inwoner."