• Antwan en Demi zetten zich, niet zonder reden, in voor Campagneteam Huntington.
• Antwan en Demi zetten zich, niet zonder reden, in voor Campagneteam Huntington. Foto: Marjo van Andel

Antwan gaat wandelen voor Huntington

nieuwendijk • Al vier keer liep Antwan Duijzer de Nijmeegse Vierdaagse. Op 19 juli start hij voor de vijfde keer. Dit keer loopt hij niet voor zichzelf, maar voor een ander. Eind mei ontstond bij de Nieuwendijker namelijk spontaan het idee om met zijn deelname aan de vierdaagse geld in te zamelen voor Campagneteam Huntington.

Dat Antwan zich in gaat zetten voor onderzoek naar Huntington is niet zo vreemd. In de familie van zijn vriendin Demi de Graaf komt de erfelijke ziekte voor. De vader van Demi heeft Huntington, en ook haar oma werd getroffen door de ziekte. Ook voor Demi is de toekomst onzeker: de kans dat ook zij Huntington zal krijgen is vijftig procent. "We weten nu sinds een jaar of tien dat mijn vader de ziekte heeft. Voor ons is het eigenlijk normaal, omdat we er iedere dag mee geconfronteerd worden. Maar ik mis de dingen die mijn vader vroeger wel kon, en nu niet meer. Bijvoorbeeld surfen, drummen en autorijden. Hij kan niet meer werken en zijn sociale leven staat door de ziekte op een laag pitje."

Demi en Antwan leggen uit dat patiënten met de ziekte van Huntington symptomen hebben die horen bij drie andere ziektes: ALS, Parkinson en Alzheimer. Hoe de ziekte zich ontwikkelt is per patiënt verschillend. "Het eerste stadium van Huntington, dat zich meestal openbaart tussen de 35 en 45 jaar, is depressiviteit. Vaak zijn patiënten te herkennen aan hun 'dansende bewegingen', waardoor het lijkt alsof ze dronken zijn. Maar dat is heel verschillend. Mijn oma had bijvoorbeeld moeite met spreken. Haar broer, die het ook had, was heel beweeglijk."

Al voordat Antwan een relatie met Demi kreeg, was hij al bekend met Huntington. Zijn broer werkt namelijk in de Kloosterhoeve in Raamsdonksveer, een expertisecentrum voor Huntington. Daar ontstond ook het idee om voor Campagneteam Huntington te gaan lopen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. "Eind mei zijn we naar een voorlichtingsavond geweest op de Kloosterhoeve. Daar spraken we een onderzoeker die vertelde dat ze inmiddels weten waardoor Huntington ontstaat. Het gaat om eiwitklonteringen in de uitlopers van hersencellen, waardoor signalen niet meer doorgegeven worden. Nu wordt er onderzoek gedaan hoe deze klonteringen tegen gehouden kunnen worden. Daarvoor is geld nodig. De onderzoekers hopen dat als ze genoeg geld hebben, vier miljoen, er over tien jaar een medicijn gevonden is." Om ervoor te zorgen dat er genoeg geld binnen komt, is half mei Campagneteam Huntington van start gegaan. Antwan wil daar graag een steentje aan bij dragen en laat zich tijdens de vierdaagse sponsoren, hij is te vinden op de website van de Vierdaagse sponsorloop. Daarnaast staan er donatieboxen bij de groenteboer en de bakker in Nieuwendijk. "Het is een last minute actie. Voornaamste doel is eigenlijk om meer bekendheid te creëren. Iedere euro die we daarnaast ophalen telt."


q www.campagneteamhuntington.nl