Voorstel staat op 28 juni op de raadsagenda

Nieuw voetbalveld van de baan

wijk en aalburg • Volgens het Aalburgse college is de aanleg van een nieuw semi-kunstgrasveld gezien de KNVB-normen niet noodzakelijk. Een adviesbureau heeft berekend dat er op basis van het aantal leden en elftallen behoefte is aan 2,13 velden, terwijl het kantelpunt voor een extra veld bij 2,25 ligt. Ook past het plan niet binnen het beschikbare budget, concludeert verantwoordelijk wethouder Wijnand van der Hoeven (ChristenUnie) in zijn voorstel aan de gemeenteraad. Er liggen twee offertes, waarvan slechts één aanbieder geschikt is voor een semi-kunstgrasveld in de uiterwaarden. Dat betekent dat er ongeveer 330.000 euro uitgetrokken moet worden, maar er ligt 305.000 euro op de plank. Wilhelmina'26 zou bovendien niet financieel willen bijdragen, staat in het raadsvoorstel.

Het zijn argumenten die 'kant noch wal raken', stelt Wilhelmina'26-voorzitter Henk Treffers. "Als club hebben wij nooit zo uitgesproken of we wel of niet willen bijdragen in de kosten", zegt hij. "Zelfs bij de goedkoopste offerte, die onze voorkeur heeft en waarvan wij overigens zwart op wit hebben dat het veld wél geschikt is, zouden we zelf bij moeten leggen. Juist door de inzet van ambtenaren is het door de gemeente toegezegde bedrag gedaald." Ook de berekening van het aantal velden ten opzichte van het aantal leden klopt niet, zegt Treffers. Er zou te terughoudend gerekend zijn, legt hij uit. "Zo zijn ze ervan uitgegaan dat een A-junior een uur traint, terwijl dat al anderhalf uur is. Als je dat bekijkt binnen de hele club, scheelt de berekening van de gemeente al 41 procent met de werkelijkheid."

Mocht de gemeenteraad ook af willen zien van het semi-kunstgrasveld, dan vloeit er zo'n 300.000 euro terug naar de Aalburgse algemene reserve. "Ze hebben het geld ergens anders voor nodig, dus worden wij het kind van de rekening", zegt de voorzitter, verwijzend naar de sanering van de voormalige vuilstort in Veen, dat voor Aalburg een steeds groter wordende kostenpost blijkt.

Inspreken

Voor dinsdag 28 juni, als het voorstel opiniërende op de agenda staat, heeft Treffers al aangegeven te willen inspreken bij de vergadering. Ook is een groot aantal leden van Wilhelmina'26 van plan om naar het gemeentehuis te komen om zijn betoog kracht bij te zetten. "Verder beraden we ons intern welke stappen we nog meer kunnen nemen." Wethouder Wijnand van der Hoeven wil eerst het debat met de gemeenteraad afwachten, voordat hij inhoudelijk op de kwestie wil reageren. "Dan heeft iedereen ook de achterliggende stukken en weten we waar we over praten." Hij heeft wel begrip voor de teleurstelling die bij de voetbalclub heerst. "Ik begrijp die gevoelens wel, maar als ik er als wethouder niet uitkom met de club zal ik eerst opnieuw met de raad om tafel moeten." Bovendien komt het nieuws voor Treffers niet uit de lucht vallen, aldus de wethouder. "We hebben meerdere gesprekken gevoerd en rond de feestweek van Wilhelmina'26 heb ik de voorzitter verteld dat het deze kant op zou gaan", zegt Van der Hoeven. "Dus dat het plan voor een semi-kunstgrasveld nu ingetrokken wordt om het project in Veen te bekostigen is onzin. Over het extra krediet daarvoor is later pas een besluit genomen."

In 2014 stemde een meerderheid van de Aalburgse raad nog in met een bedrag van ruim 850.000 euro voor extra velden voor Wilhelmina'26 en buurman NOAD'32.


Tom Oostra