•  Gerwin Vos, derde van rechts, met links naast hem Arie Bassa (dagelijks bestuur waterschap).
• Gerwin Vos, derde van rechts, met links naast hem Arie Bassa (dagelijks bestuur waterschap).

Zienswijze vrijdag ingediend bij Waterschap Rivierenland

Ruim 200 agrariërs tegen zomerschouw

regio • Ook enkele particulieren en boeren uit het zeekleigebied hebben hun krabbel gezet tegen de zomerschouw voor B-watergangen. Daarmee komt het totaal aantal ondertekenaars op 235, laat Gerwin Vos weten. Vos, die samen met zijn ouders een melkveebedrijf in Drongelen en Dussen heeft, is een van de agrariërs die vrijdag naar Tiel is gegaan om daar de zienswijze persoonlijk aan te bieden bij het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Rivierenland. "De zienswijze is met belangstelling in ontvangst genomen en we hebben de ruimte gekregen om hem goed te kunnen toelichten. We wachten nu een reactie af", zegt hij.

Onnodig

Volgens Vos is een zomerschouw voor bedrijven in het gebied ten oosten van de Oude Zeedijk, die loopt van Dussen naar Almkerk, onpraktisch en onnodig en uiteindelijk zal de maatregel voor het rivierkleigebied in het Land van Heusden en Altena weinig effect hebben, betoogt hij. "Het water in dit gebied kan bij hevige regenval ondanks de vegetatie in de sloten relatief snel worden afgevoerd. In het zeekleigebied is dat anders. De geringe wateroverlast die is waargenomen zal bovendien niet opgelost kunnen worden door middel van een zomerschouw, maar dit vereist plaatselijke initiatieven."

Daarnaast komt de timing van een zomerschouw slecht uit. "De zomerschouw ligt midden in het groeiseizoen. Juist in deze periode van het jaar moet er secuur worden omgegaan met de gewassen, om te voorkomen dat de voedselveiligheid in gevaar komt", staat in de zienswijze te lezen. Als voorbeeld: "Voor percelen waarop gras wordt geteeld, zal dit betekenen dat al het slootvuil zal moeten worden afgevoerd, om te voorkomen dat er vermenging plaatsvindt met het voedergewas. Terwijl er in het najaar wel voor gekozen kan worden om het slootvuil te verwerken op het perceel zelf. Zeker watergangen langs bermen zullen altijd moeten worden afgevoerd in verband met het daar aan te treffen zwerfvuil."

Aanzienlijke kosten

Ook verwijten de agrariërs het waterschap een 'onjuiste belangenafweging' en voorzien zij aanzienlijke kosten als het plan toch wordt doorgevoerd.

"Een zomerschouw kan per bedrijf wel zo'n 3000 euro extra gaan kosten", weet Vos. "Het waterschap zet, zoals het hoort, de financiële middelen in op de plaatsen waar dit resultaat heeft. Het is onredelijk om van agrariërs te verwachten financiële middelen in te zetten op plaatsen waar dit géén effect heeft."

Met het indienen van een zienswijze hopen de ondertekenaars dat het waterschap uiteindelijk afziet van een zomerschouw voor de bedrijven in het rivierkleigebied.

Niet duurzaam

"Want het is niet zo dat we tegen het gehele maatregelenpakket om wateroverlast te beperken zijn. Alleen voor dit gebied zien wij een zomerschouw niet als duurzame maatregel", aldus Vos.


Tom Oostra