• Samen eten verbroedert.
• Samen eten verbroedert. Foto: Vincent Wibier

Initiatiefnemers denken al na over een vervolg

'Mensen willen graag contact maken'

wijk en aalburg • Onder het genot van een al dan niet exotisch hapje en drankje maakten afgelopen zaterdag in de Burg in Wijk en Aalburg een vijftigtal nieuwe bewoners contact met evenveel plaatsgenoten. Ilona vertelt: "In het nieuws en op straat hoor je vooral veel negatieve geluiden over de komst van vluchtelingen. En veel tragisch nieuws ook. We vroegen ons af of wij niet iets konden doen voor deze mensen. Maar het is natuurlijk eigenlijk wel lastig om zomaar aan te bellen bij een vluchteling, of statushouder moet ik eigenlijk zeggen."

Een statushouder is iemand die de hele asielprocedure heeft doorlopen en een verblijfsvergunning heeft gekregen voor vijf jaar. En omdat elke gemeente verplicht is een aantal statushouders te huisvesten, wonen deze nu ook in Woudrichem en Wijk en Aalburg.

"We zijn toen begonnen met het sparen voor boodschappenpakketten", vult Nicole aan. "Dan sta je niet met lege handen, als je aanbelt. Die kon je sparen bij de EMTÉ-supermarkt in Wijk en Aalburg. Bij elke tien euro aan boodschappen kreeg je een zegel die je in het actieboekje moest plakken. Een volle spaarkaart leverde een boodschappenpakket op. Toen hebben we een actie op touw gezet via Facebook en hier in de plaatselijke kerk om zoveel mogelijk zegeltjes te verzamelen. Dat leverde al met al ruim 80 pakketten op. Door deze aan huis af te geven hebben we hele leuke contacten opgebouwd. En daar wilden we natuurlijk meer mee doen. Want we merkten dat de mensen die hier nieuw zijn heel graag contact willen maken. Je krijgt eten en drinken in overvloed, als je aanbelt. Ze zijn echt heel gastvrij."

Naastenliefde

Ilona en Nicole hebben de ontmoeting van zaterdag op eigen initiatief opgezet. "Het komt ook wel vanuit onze christelijke achtergrond, vanuit naastenliefde. Het zou normaal moeten zijn dat mensen om elkaar geven en betrokken zijn. Wij voelen ons wel verantwoordelijk om iets te doen. Zonder daarbij zelf nadrukkelijk in the picture te komen."

Nicole merkt op dat de nieuwe inwoners blij verrast zijn als je belangstelling voor ze hebt. "Ik ben bij mensen geweest die hier al jaren wonen zonder dat iemand ze vraagt hoe het met hen gaat. Dat kan toch eigenlijk niet? Na de eerste keer zijn we vaker op de koffie geweest en zo leerden we veel mensen kennen en hoorden wij de verhalen. We kwamen er ook achter dat er helemaal niks voor deze nieuwe bewoners georganiseerd werd. Ze gaan naar school voor hun lessen Nederlands en het inburgeringsexamen en dat is het dan. Terwijl ze heel graag in contact willen komen met hun plaatsgenoten. Ze vervelen zich, ze willen nuttig zijn; kortom: ze willen iets doen."

Zuurkool en couscous

Omdat eten verbroedert, is in De Burg een lange tafel voorzien van een uitgelezen mix van exotische en typisch Nederlandse gerechten.

Naast couscousgerechten, overheerlijke gemengde salades, (rund)vleesgerechten en mierzoet Arabisch gebak, komt de liefhebber van zuurkool met worst of een portie Hollandse friet ook aan zijn trekken. De aanwezigen genieten er zichtbaar van. Voor Ilona en Nicole is deze ontmoetingsdag nu al een succes.

"We zien dat er over en weer druk gepraat wordt. Mensen ontmoeten elkaar en dat verrijkt je. Ons ook. Je beeldvorming verandert, je bent veel meer open minded. Dat is beter dan maar wat roepen en zonder nadenken achter iemand aan te lopen. Er is meer in de wereld dan het dorp waar je woont. Wij kunnen heel veel leren van de mensen die hier zijn komen wonen. Als je dat beseft en de stap zet om contact te maken, daar word je blij van. We denken al na over het vervolg: misschien een dag met sportactiviteiten om jongeren aan te spreken. We hopen dan ook weer op een goede mix."


Vincent Wibier