• Peter de Koning en Edwin Branderhorst fietsen de Giro di KiKa.
• Peter de Koning en Edwin Branderhorst fietsen de Giro di KiKa.

Edwin Branderhorst uit Eethen fietst 6 dagen door de Dolomieten

Uren op de fiets om zitvlees te creëren

eethen • "Ik heb altijd gezegd dat ik heel graag een keer aan een fietstocht voor een goed doel mee wil doen." En die kans kwam voor Edwin Branderhorst uit Eethen eind vorig jaar voorbij. "Een collega reed in 2015 de Giro di Kika, samen met nog twee collega's. Die hadden na die tocht zoiets van: 'eens maar nooit weer'. Die ene collega wilde echter graag nog een keer meedoen en vroeg of ik interesse had om mee te gaan. Nu heb ik dus de mogelijkheid om te gaan." Een derde collega van de Luchtmacht haakt bij het duo aan. "Hij zal helaas niet van start gaan in de Dolomieten. Tijdens een van de trainingsritten is hij gevallen en heeft hij zijn bovenarm gebroken. Hij gaat nog steeds mee hoor, maar nu als begeleider."

Team Wings4KiKa vertrekt vrijdag 24 juni richting de Dolomieten. Naast Edwin fietst ook Peter de Koning mee. Marco Bruggeman, Leo Goeree en Dylan Wondergem begeleiden de fietsers. En dat is zeker nodig zegt Edwin. "Een van hen zal ons volgen tijdens de tocht. In de auto dan ook droge schoenen en kleding, of een jasje. Dat is hard nodig hoor. Peter heeft het vorig jaar gehad dat hij de ene dag met een temperatuur van 35 graden de bergen moest bedwingen en de andere dag was het 4 graden onder nul. Deze begeleider kan ons overigens ook helpen bij materiaalpech en dergelijke. De andere twee reizen steeds met de bagage naar de volgende overnachtingsplaats en zorgen dat alles in orde is als we daar aankomen. Bovendien is Dylan fysiotherapeut, dus dat is ook erg prettig."

De Giro di KiKa koppelt de sfeer en route van de Giro d'Italia aan de strijd tegen kinderkanker. Van 26 juni tot en met 1 juli zullen zo'n 120 renners 995 kilometer fietsen door de Dolomieten. Het kleinschalige karakter van deze tocht trok Edwin juist aan. "De Alpe d'HuZes is natuurlijk een mooi initiatief, maar daar is het druk. Bovendien is dat maar een dag en ik was toch meer op zoek naar een grotere uitdaging. Nu is het bijna duizend kilometer fietsen en daarbij maken we ook veel hoogtekilometers. Overigens had ik in eerste instantie nog nooit van deze tocht gehoord, maar via een collega die een dochtertje met kanker heeft gehad, hoorde ik van het bestaan van de Giro di KiKa." En zoals het gebruikelijk is bij dergelijke tochten, is het de bedoeling dat het team zich laat sponsoren. "Per renner moet er 2500 euro worden ingelegd voor KiKa. Dat is niet vrijblijvend: als je het niet haalt, mag je niet mee doen." Edwin en zijn team zijn inmiddels hun startbedrag ruim gepasseerd. "We zitten nu net onder de 10.000 euro, we hopen stiekem daar boven te komen." Het geld haalden ze onder ander op door mountainbike tochten te houden op vliegbasis Gilze-Rijen en Woensdrecht.

In november heeft Team Wings4KiKa zich ingeschreven voor de Giro en sinds die tijd is Edwin al bezig met trainen. "Eerst heb ik ervoor gezorgd dat ik wat afviel: iedere kilo moet toch mee die bergen op. Daarna heeft mijn ervaren collega mij geholpen met de opbouw van mijn training. Dit is pas mijn vierde fietsseizoen, dus het is echt een hele uitdaging. We zijn gestart met 80, 90 uur per week. Inmiddels fiets ik zo'n 1500 kilometer per maand, zit ik soms zeven of acht uur op de fiets: zitvlees creëren. Onze voorbereiding is echter wel zo dat we straks ook kunnen genieten van de omgeving, dat we niet helemaal afgedraaid zijn." De collega's oefenen in principe ieder voor zich, maar hebben ook een aantal gezamenlijke trainingen achter de rug. Afgelopen weekend was de laatste gezamenlijk training, drie dagen in de Ardennen. "Dat was de laatste keer intensief trainen, nu is het vooral stabiel blijven, goed uitrusten voor de tocht, spullen bij elkaar zoeken en de fiets nog eens na laten kijken." Of er nog een dergelijke tocht gefietst gaat worden, durft Edwin nog niet te zeggen. "Het is heel intensief geweest. En voor mijn gezin is ook belastend: ik ben veel weg geweest, op een gegeven moment fietste ik bijna 400 kilometer in de week. En als ik dan thuis was, was ik moe. Maar ik zeg niet dat ik het nooit meer doe. Dit was leuk en leerzaam."