Nog eens drie ton nodig voor sanering Veen

veen • De gemeente Aalburg heeft nog eens 305.000 euro nodig om het project Waterfront De Veene te kunnen afronden.

Doorgaan met de sanering van de voormalige vuilstort in Veen is veruit de voordeligste optie die de gemeente heeft, zo staat in het raadsvoorstel dat wethouder Wijnand van der Hoeven vrijdag naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Het werk tijdelijk stil leggen tot na het hoogwaterseizoen wordt geraamd op 900.000 euro en bovendien kunnen de werkzaamheden voor het bouw- en woonrijp maken van Waterfront De Veene dan ook pas later starten. Het stopzetten van de projectontwikkeling zou Aalburg zo'n 4,2 miljoen euro kosten, mede vanwege de te verwachten schadeclaims.

Sinds medio april liggen de saneringswerkzaamheden stil, omdat er opnieuw een 'aanzienlijke kostenoverschrijding' voorzien werd. Een maand eerder had de politiek nog ingestemd met twee ton extra om de aangetroffen asbest op de vuilstort op te ruimen.

Dinsdag, toen deze krant al op de pers lag, zaten de Aalburgse politiek tijdens een extra vergadering bij elkaar om te praten over het voorstel om nog eens 305.000 euro in het project te steken. 170.000 euro van dat bedrag komt voor rekening van de algemene reserve van de gemeente, waarbij de provincie Aalburg wel de mogelijkheid geeft om dat bedrag tot 255.000 euro onder bepaalde voorwaarden terug te verdienen met ruimtelijke projecten. Diezelfde provincie komt met een subsidie van 85.000 euro over de brug, de projectontwikkelaar draagt 50.000 euro bij.

Met dat geld worden de saneringswerkzaamheden op de voormalige vuilstort - á 275.000 euro, inclusief een risicomarge - voortgezet en wordt de vervuiling bij de entree van het exploitatiegebied afgedekt en opgehoogd met een zogenaamde 'leeflaag'. De kosten daarvan bedragen 30.000 euro. Op deze laatstgenoemde locatie zijn er na bodemonderzoek asfaltresten aangetroffen.

Dinsdag werd het voorstel zowel opiniërend als besluitvormend behandeld, want er is haast geboden. "Gelet op de beperkte periode tot 15 oktober (start hoogwaterseizoen) telt iedere week", staat in het raadsvoorstel te lezen.