• Kozakken Boys werd na een lange reeks penalty's de eerste winnaar van de EM Kantoorsystemen Cup. Foto: Jeroen de Bruin

Kozakken Boys in zinderende finale langs LRC Leerdam

Penalty's beslissen thriller

schelluinen • Daarmee voegde Kozakken Boys weer een beker toe aan hun laatste jaren toch al groeiende prijzenkast en won het ook nog een cheque ter waarde van 5000 euro voor een trainingskamp.

LRC Leerdam moest na de strafschoppenserie even slikken, maar kon sportpark Scalune na een uitstekende wedstrijd met opgeheven hoofd verlaten.

Tussen de mislukte titelstrijd en de finale van de districtsbeker van de KNVB wilden de Werkendammers best nog een prijs pakken.

Trainer Arie Schep was daar duidelijk over. "Je wilt altijd prijzen winnen, daar ben je sportman voor. Dat is echter niet altijd makkelijk. Dat bleek vandaag wel weer."

Duideijk

De verhoudingen in het veld waren duidelijk. Zo'n 800 toeschouwers zagen dat favoriet Kozakken Boys beschikte over meer voetballende kwaliteiten, maar LRC compenseerde dat met inzet, energie en discipline.

De Leerdammers gingen met een 0-1 voorsprong rusten en daar viel weinig op af te dingen. De treffer kwam na een halfuur van de voet van Rogier Gerritsen die een door El Ouazizi opgezette aanval afrondde. "We waren voor rust te slap", vond Schep. "We lieten LRC voetballen en die trokken zich aan ons op. Daarnaast stond hun keeper fantastisch te spelen."

Duimschroeven

Na rust draaide Kozakken Boys de duimschroeven aan. In een bij vlagen stevige wedstrijd kwam LRC onder druk te staan. Doelman Giordano van der Pol ontpopte zich echter tot man van de wedstrijd. Vooral zijn redding op een vrije trap van specialist Bryan Jongeneel was fenomenaal. De 1-1 halverwege de tweede helft kwam echter niet uit de lucht vallen. Medhanie Habtemariam kopte een voorzet van Everton Pires Tavares binnen. In de resterende reguliere speeltijd en de daaropvolgende verlenging was Kozakken Boys het dichtst bij de zege, maar had LRC ook zomaar nog kunnen winnen. Namens de Boys kopte Sem van der Pijl op de paal en zag Arif Irilmazbilek zijn vrije trap onder de lat vandaan getikt worden. "We waren ook in de verlenging wel beter, maar je ziet dat we aan het eind van een lang seizoen zitten. Het hakt er aardig in", zei Schep.

De strafschoppen werden daarna een ware thriller. Met enkele fantastisch ingeschoten ballen en goed keeperswerk van zowel Van der Pol als Maik van den Kieboom leek er maar geen einde aan te komen. Zoals gezegd kreeg El Ouazizi bij de zevende strafschop de kans om LRC de titel te bezorgen. Nadat Van der Pol de inzet van Toby Mulder stopte, deed Van den Kieboom hetzelfde op de inzet van El Ouazizi. Omdat er ook na tien pogingen geen winnaar was, moesten ook de keepers aanleggen. Beiden deden dit onberispelijk en dus moesten spelers voor de tweede keer naar voren. Bij LRC's veertiende penalty ging het mis. Cor Bal, die ook bij zijn eerste poging niet had gescoord, schoot ruim naast.